Yurt dışında eğitim görürken yıllık 70 bin dolar kazandıran iş fırsatları

Türk mühendisler, öğretmenler ve turizmciler yurtdışında yoğun ilgi görüyor. Ülkeler yıllık 30 bin ile 70 bin Dolar arasın değişen ücretlerle yeni elemanlarını bekliyor.

Yayınlanma: 19.03.2018 - 11:18
Abone Ol google-news

Küreselleşen dünyada yurtdışında bir şirkette çalışmak ve gelecek kurmak çok daha kolay. Pek çok ülke başarılı ve iyi eğitimli çalışanları kendi ülkelerine çekmek için açtıkları programlarla cazip fırsatlar sunuyor. Türkiye’nin donanımlı iş gücünü değerlendirmek isteyen ülkeler arasında Amerika ve Avustralya başı çekiyor.

Türk mühendisler, öğretmenler ve turizmciler yurtdışında yoğun ilgi görüyor… Ülkeler yıllık 30 bin ile 70 bin Dolar arasın değişen ücretlerle yeni elemanlarını bekliyor…

 Global dünyada hayallerdeki iş fırsatlarının hangi ülkeden geleceği belli olmuyor… Sınırların ortadan kalktığı çalışma hayatında, eğitimli ve donanımlı kişilere pek çok cazip fırsat sunuluyor. Yabancı ülkeler, Türkiye’deki çalışanlar için yıllık 30 binden 85 bin Dolara kadar artan ücretlerde iş programları açıyor.

Tüm dünyada artan genç işsizliği açılan bu programlarla dengelenirken, gençler gelecek endişesi taşımadan, hayal ettikleri kariyer için adım atıyor.

IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarlarının yaptığı anketlerde öğrencilere geleceklerine dair en çok neden endişe duydukları soruldu. Öğrencilerin en büyük korkusu %30.8 ile ‘işsizlik’ ve %18.8 oranla ‘düşük maaşlarla çalışmak zorunda kalmak’ oldu. Gençlerin %45.3’ü daha iyi bir kariyer için yurtdışı alternatiflere yöneldiğini söyledi. Gençler yurtdışında aldıkları eğitimin ardından ülkeye dönüş yapıp, yüksek maaşlarla işe girmeyi arzu ediyor.

Avustralya Genç Mühendisleri Ülkesine Davet Ediyor

Avustralya; dünya çapından başvuruları kabul ettiği iş programlarıyla dikkat çekiyor. Ülke pek çok iş kolundan çalışana özel programlar sunuyor. Bunlardan en dikkat çekenlerinden biri de genç mühendisler için açılan program… 31 yaşından küçük, nitelikli mühendislik bölümlerinin birinden yeni mezun olan veya mezuniyetinin üzerinden iki yıldan daha fazla bir süre geçmeyen, İngilizceye hakim gençlere “Yeni Mezun Mühendis Vizesi” programıyla çalışma ve eğitim imkânı sağlıyor. Genç mühendisler “Yeni Mezun Mühendis Vizesi” ile cazip koşullarda iş deneyimi kazanabiliyor.

Kariyer planlaması yapmak ve farklı bir ülke kültürünü deneyimlemek isteyen genç mühendisler; “Yeni Mezun Mühendis Vizesi” ile 18 ay boyunca hem eğitim hem de çalışma imkânı buluyor. Çalışanlar Avustralya hükümetinin yaptığı puanlama sistemine göre yeterli puanı toplamaları halinde sınırsız oturum ve vatandaşlık gibi diğer programlara ‘’ülke içindeyken’’ başvurabiliyor.

Genç Mühendislere Yıllık 70 Bin- 85 Bin Avustralya Doları Maaş

Programa katılan mühendisler kendi alanlarında çalıştıkları takdirde yıllık ortalama 75 ile 85 bin Avustralya Doları kazanıyorlar. Avustralya hükümetinin verdiği rakamlara göre ülkede bir kişinin yaşaması için ortalama aylık gider 2000 Avustralya Doları. Bu şartlarda programa katılan yeni mezunlar hem yabancı bir ülkede ailelerinden destek almadan yaşayabilme hem de birikim yapma fırsatı yakalıyorlar. Programa katılım bedeli 365 Avustralya Doları.

 İngilizce Öğretmenlerine ABD’den Davet Var

 Yurtdışından deneyimli eleman kazanma yarışında ABD başı çeken ülkelerden. ABD, Türkiye’deki İngilizce öğretmenleri için açtığı program ile cazip fırsatlar sunuyor.

Amerika’nın başlattığı program kapsamında İngilizce öğretmenleri bu ülkedeki ilk ve orta düzeydeki okullarda mesleklerini icra edebiliyor. Program sayesinde öğretmenler kendilerini mesleki olarak geliştirme, ABD eğitim sistemini yakından deneyimleme, kendi dil ve öğretme becerilerini geliştirme ve tüm bunlara ek olarak ülkemizden daha iyi ücretlere çalışma fırsatı yakalıyorlar.

İngilizce Öğretmenliği, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, İngilizce Karşılaştırmalı Edebiyat, İngilizce Mütercim Tercümanlık vs. gibi bölümlerden mezun olmak, formasyon sertifikasına sahip olmak, 3 yıllık deneyim başvuru şartları arasında yer alıyor.

 6 bin 900 Dolar Katılım Ücreti Ödüyor, Yıllık Ortalama 30 Bin Dolar Kazanıyor

Programa katılmak isteyen öğretmenler başlangıçta programa katılım ücreti ödüyorlar. Bu ücreti ödeyen öğretmen ABD’de maaşlı olarak çalışmaya başlayabiliyor. Başvuran kişi ABD’de kendi konaklamasını karşılayabiliyorsa 4900 Dolar, eğer konaklamayı program kapsamında ayarlamak istiyorsa 6.900 Dolar ödüyor. Bu harcamanın dışında programa katılmak için ek bir ücret ödemek zorunda olmayan öğretmen ABD’de çalışmaya başladığında ortalama 2500 Dolar aylık maaş alıyor.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar; “Amerika’nın açtığı bu program İngilizce öğretmenleri tarafından büyük ilgi görüyor. Öğretmenler belirli bir meblağı programa katılım ücreti olarak ödüyorlar. Amerika’da minimum 1 yıl çalıştığı düşünülen bir öğretmen ödediği parayı misliyle geri alıyor. Ortalama 2500 Dolar maaş alan bir öğretmen yılda 30 bin Dolar kazanıyor. Bu da öğretmenin ödediği program katılım ücretini maaşıyla çıkardığı anlamına geliyor. Öğretmen çalıştığı okuldan memnun ise çalışmaya devam etmek için talepte bulunabiliyor. Program 1 yıl olarak görülse de öğretmen bu süreci 3 yıla kadar uzatabiliyor” diye aktardı.

 Ek Çalışma İzni Gelirleri 2 Katına Çıkarıyor

Program kapsamında öğretmenlere ikinci bir işte çalışma hakkı da sunuluyor. Öğretmen bağlantılarını kurduğu takdirde ikinci bir okulda öğretmenlik yapabiliyor veya tamamen kendi mesleğinden ayrı bir işte çalışabiliyor. İkinci bir meslekte çalışan öğretmenlerin maaşı 3500-4500 Dolar’a kadar yükselebiliyor.

Economic Policy Instıtue’nin yaptığı araştırmaya göre ABD’de kiraladığı bir evde tek başına yaşayan bir kişinin aylık giderleri 2000 Dolar ile 4000 Dolar arası değişiyor. Program kapsamında öğretmenlere sunulan paylaşımlı ev önerileri aylık yaşam masraflarının önemli ölçüde düşürmektedir. Program kapsamında organize edilen iyi şartlarda paylaşımlı bir evde konaklama yapan kişi ortalama 400 Dolar ödemektedir. Evin elektrik, gaz, su, tadilat gibi masrafları da düşünülüp bunlar da toplama dahil edildiğinde 634 Dolar ev ihtiyaçlarına gitmektedir. Önemli bir kalem olan yemeğe ortalama 300 Dolar, ulaşıma (benzinli araba ile) 200 Dolar, Giyime 100 Dolar, eğlence ve boş zamana 100 Dolar harcama ortalamaları bir kişinin aylık 1300 Dolarlık bir harcama yapacağı öngörülmektedir. Bu da 2500 Dolar maaşla işe giren bir öğretmenin Amerika’da rahatlıkla yaşayabileceğini gözler önüne sermektedir. Öğretmen ikinci bir işte çalıştığı takdirde yıllık 48 bin Dolar kadar para kazanabilir. Bu da öğretmenin ülkeye dönmeden önce hatırı sayılır bir birikim yapmasına olanak sağlar.

 Turizmciye Avustralya’da Yıllık En Az 54.000 Dolara Kazanma Fırsatı

Avustralya’nın açtığı program kapsamında gastronomi ve turizm alanında tecrübeli kişilerin başvuruları alınıyor. Programa başvurmak isteyen aşçıların; gastronomi alanında eğitim veren bir kurumdan mezun olması ve toplamda 800 saatlik bir eğitim almış olması talep ediliyor. Bunun yanı sıra diğer tüm işlerde de geçerli olmak üzere tüm başvuru sahiplerinin İngilizce bilgilerinin orta ve üzeri olması gerekiyor.

Programa başvuru yapacak kişilerin belirli bir meblağı gözden çıkarması gerekiyor. Programa katılanlar 500 Doları ön ödeme yapıyor. Başvuru sahibinin vize işlemleri, çalışacağı şirketin organize edilmesi ve konaklama detayları halledildikten sonra kişi Avusturalya’ya gitmeden önce 3500 AUD daha ödeme yapıyor. Geri kalan meblağ ise çalışanın aylık maaşından %10 oranında kesiliyor. Toplamda 11.500 AUD ödeme yapan bir kişi bu meblağı misliyle geri kazanmaktadır.

Kişi Avusturalya’daki işinde programa ödediği katılım bedelinin çok üzerinde kazanç elde ediyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan IEFT Genel Müdürü Deniz Akar “Avustralya gibi ülkeler son yıllarda yetişmiş elemanlara özel programlar düzenliyor. Turizm alanında kalifiye eleman yetiştirme konusunda uzman olan ülkemizde turizm sektöründe çalışanlar bu ülkelerin dikkatini çekiyor. Avusturalya turizm ve gastronomi alanında deneyimli çalışanları ülkesinde ağırlamak adına cazip bir program düzenliyor. Skilled Professional adı verilen program kapsamında katılımcılardan belli bir miktar başvuru ve program bedeli alınıyor. Bu bedelin bir kısmı nakit olarak ödenirken kalan kısmı kişi Avusturalya’ya çalışmaya gittiğinde maaşından kesiliyor. Asgari ücret üzerinden yapılan hesaplamalar bir çalışanın yıllık en az 54.000 Avusturalya Doları kazanacağını ön görüyor. Programa başvuru için ödenen meblağa bakıldığında kişi zaten ülkedeki çalışmaları sonucunda bu miktarı kat be kat geri kazanıyor.”

Avusturalya’da gastronomi ya da turizm alanında çalışan bir kişi en az yıllık 54.000 bin AUD’lık bir kontrata imza atar. Kişi minimum 54.000 AUD, ortalama ise 70.000 AUD yıllık kazanç sağlar. Bu ücret kişinin performansına ve azmine bağlı olarak daha yukarılara da çıkabilmektedir. Bu ücretlere bakıldığında kişinin ödediği başvuru ücretini misliyle çıkardığı görülmektedir.

Avusturalya’da çalışacak ve yaşayacak bir kişinin aylık ortalama yaşam giderleri (konaklama, yeme-içme, ulaşım, eğlence) 1500-2000 AUD arasında değişmektedir. Çalışanın aylık en az 5500 AUD kazandığı göz önünde bulundurulduğunda bu ülkeye çalışmaya giden bir kişi çok rahatlıkla kendini geçindirebilecek ve geçim sıkıntısıyla boğulmayacaktır.

Program 4 seneye kadar uzatılabiliyor. 4 senelik programa katılımın ardından kişi ülkesine geri dönerek edindiği bilgileri, mesleki gelişimini, vizyonunu kendi sektörüne aktarma fırsatı yakalıyor.

 Halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenen 33. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarı hakkında bilgi veya on-line davetiye almak için: www.ieft.com.tr / 0212 244 42 13

 IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Takvimi

 24-25 Mart İstanbul Kongre Merkezi

23 Mart İstanbul Bostancı Otel

21 Mart İzmir Hilton Otel

19 Mart Ankara Sheraton Otel

18 Mart Eskişehir Dedepark Otel

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler