Çocuk olmak zor

İstismara uğruyor, şiddet görüyor, evlendiriliyor, çalıştırılıyorlar...

Yayınlanma: 22.04.2018 - 22:23
Abone Ol google-news

Kampın çocukları

Bitmek bilmeyen savaşlar nedeniyle milyonlarca çocuk sığınma kamplarında yaşamak zorunda. Suriye’nin Halep’e bağlı Azez kentindeki sığınmacı kampında yaşayan çocuklar da her şeye rağmen mutlu olmanın yolunu buluyor.

Dünyadaki tek çocuk bayramının armağan edildiği Türkiye’deki çocuklara ilişkin veriler, “bu ülkede çocuk olmak zor’’ cümlesini haklı çıkartıyor. Çocuk istismarıyla ilgili dava sayısı, son 5 yılda yüzde 50 oranında arttı. Son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu devletin izniyle evlendirildi. Son 6 yılda 142 bin 298 çocuk anne oldu. Her altı erkek çocuktan biri cinsel istismara uğruyor. Bu yıl 15, 16 ve 17 yaşında üç çocuk çalışırken hayatını kaybetti ve ölen çocukların üçü de tarım emekçisiydi.

Eğitim Sen’in çocuklara ilişkin hazırladığı veriler şöyle:

* Çocuk yaşta evlilik ve nişanlılık nedeniyle eğitime devam edemeyenlerin yüzde 97.4’ü kız öğrenciler.

* Çocuğun cinsel istismarında Türkiye dünya listesinde üçüncü sırada.

* Suç mağduru çocuk sayısı yılda 122 bini geçti. Bunların yüzde 10’u cinsel suçlar.

* Yılda ortalama 17 bin istismar davası açılıyor, bu davaların yüzde 45’i mahkûmiyetle sonuçlanmıyor.

* Adalet verileri, yılda ortalama 8 bin çocuğun cinsel istismara uğradığını ortaya koyuyor.

* Çocuklar, Türkiye’de cinsel şiddete en fazla maruz kalan grubu oluşturuyor. Türkiye’deki cinsel suçların yüzde 46’sı çocuklara karşı işleniyor. Türkiye, cinsel istismar amacıyla insan ticareti ve çocuk evlilikleri nedeniyle, Küresel Kölelik Endeksi’nde modern köle sayısında da Avrupa’da birinci konumunda yer alıyor.

* AKP’nin iktidarda olduğu 2002’den bu yana 18 yaşın altında 440 bin çocuk doğum yaptı. 15 yaşın altında cinsel istismara uğrayarak doğum yapan çocuk sayısı ise 15 bin 937 olarak kayıtlara geçti.

* MEB verilerine göre, Türkiye’deki özel öğretim kurumu sayısı 10 bin 53. Bu kurumların 3’te 1’i mutlaka bir tarikata bağlı. Tarikat okul ve yurtlarındaki öğrenci sayısı 210 bin dolayında (üniversiteler hariç). 4 binin üzerindeki özel yurdun 2 bin 480’i bir tarikatla bağlantılı. Tarikatlara bağlı yurtların kapasitesi 380 bin. Bu yurtlarda kalan öğrenci sayısı 224 bini buluyor.

Şüpheli ölümler

* Bakanlığın verilerine göre, 2009’dan 2017 yılına kadar 18 ile 21 yaş arasında 68 çocuk ve genç yaşamını yitirdi. Ölümler ‘Şüpheli ölüm’ olarak kayıtlara geçti.

* İnsan Hakları Derneği’nin verilerine göre, çocuklarla ilgili son 3 yılda 18 işkence başvurusu yapıldı.

* Yaklaşık 700 çocuk anneleriyle birlikte cezaevinde.

Mülteci çocuklar

Türkiye’de okul çağında yaklaşık 850 bin Suriyeli çocuk yaşıyor. 490 binden fazla Suriyeli çocuk ülkenin çeşitli yerlerinde okullara kayıtlı durumda. 380 bin çocuk ise okula gidemiyor.

Eğitim Sen Genel Başkanı: Onların Gülüşleri yaşama bedel

E ğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, eğitim ve bilim emekçilerinin, çocuklara eşit, özgür, demokratik bir cumhuriyet bırakmak için mücadele ettiklerini belirterek, şunları söyledi: “Çocuk istismarlarının olmadığı çocukların gericilere teslim edilmediği bilimin,sanatın, özgür düşüncenin hakim olduğu, kamusal ve bilimsel eğitim hakkını yeniden kazandığımız bir ülke mücadelesini çocuklarımız için, öğrencilerimiz için sürdürmeye devam edeceğiz.Öğrencilerimizin gülüşüne, yaşamına dokunanlarız. Onların hayallerine ışık olmak için çabalayanlarız. Çünkü çocukların bir gülüşü bir yaşama bedeldir.’’


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler