Taşeronda kamuyla özeli ayırdılar

Hükümetin asgari ücret alan taşeron işçilerinin ücretlerini artırmak için önerdiği “ücret skalasının” sadece kamu işçileriyle sınırlı olduğu, özel sektör işçilerinin kapsam dışında kaldıkları ortaya çıktı.

Yayınlanma: 16.11.2013 - 20:47
Abone Ol google-news

Hükümetin asgari ücret alan taşeron işçilerinin ücretlerini artırmak için önerdiği “ücret skalasının” sadece kamu işçileriyle sınırlı olduğu, özel sektör işçilerinin kapsam dışında kaldıkları ortaya çıktı. Öneri bu haliyle geçerse özel sektördeki binlerce taşeron işçisi yine asgari ücretle çalıştırılabilecek.

Bu arada kıdem tazminatı değişikliği ile kaygılanan işçilerin, Türk-İş’i mesaj yağmuruna tuttukları öğrenildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de, işlerin tersine döndüğünü yeni sisteme patron- ların işçilerden daha fazla karşı çıkmaya başladıklarını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Üçlü Danışma Kurulu toplantısında sunumunu yaptığı taslakta taşeron işçilerle ilgili “ücret skalası” önerisinde bulunuldu. Taslakta mevcut duruma değinilirken, “Kamuda alt işveren işçilerinin ücretleri düşüktür. Kamu ihale mevzuatı ve uygulamaları nedeniyle alt işveren işçilerinin ücretleri genellikle asgari ücret düzeyinde gerçekleşmektedir” denildi. Çözüm önerisi olarak da, “Kamu alt işveren işçilerinin ücretlerinde iyileştirme sağlanacaktır. Alt işveren işçileri için bir ücret skalası belirlenecektir. Bu sayede çalışanlar arasındaki ücret adaletsizliği giderilecektir” denildi. Ancak düzenlemede özel sektörde çalışan taşeron işçilere yer verilmedi. Ya acele çözüm ya raf Çelik kıdem tazminatındaki değişikliğe başlangıçta işçi kesiminin tepki gösterdiğini ancak şimdi işin tersine döndüğünü, patronlardan daha fazla tepki geldiğini söyledi. Çelik, bunun nedenini de yeni sistemle eskisine göre daha fazla işçinin tazminat alacak olmasına bağladı. Bu konuda anlaşılması gerektiğini belirten Çelik, “Sayın Başbakan ‘Anlaşamıyorsanız bunu hiç konuşmayın rafta kalsın’ diyor. Son olarak konuşacağız. Ya rafa koyacağız ya da raftan indirdiğimiz bu düzenlemeyi uzlaşarak gerçekleştireceğiz. Eğer gerçekleşmezse sorunlar, yargıdaki dosyalar daha da artacak. Çalışma hayatında huzursuzluk artacak. O zaman alelacele oturup işçisiyle, işvereniyle buna çözüm aranacak” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler