İstanbul ucuzladı

Yabancı firmaların çalışanları İstanbul’da artık daha ucuza yaşıyor. İstanbul Yaşam Maliyeti Araştırmasında 21 sıra gerileyerek 163’üncü oldu.

Yayınlanma: 26.06.2018 - 22:39
Abone Ol google-news

İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’in 5 kıtada 209 şehri kapsayan ‘Yaşam Maliyeti Araştırması’nın 2018 sonuçlarına göre dünyanın en pahalı şehri Hong Kong olurken; en ucuz şehir ise Taşkent olarak belirlendi. Geçen yıl 142’ıncı sırada yer alan İstanbul, bu yıl sıralamada 21 basamak düşerek listeye 163’üncü sıradan girdi. Mobil çalışanlarını firmada tutmak için yurtdışına atamalarda ücretlendirmelerini doğru ve etkin kurgulamak isteyen firmalar, mobil çalışanlarına gittikleri ülkede yaşam maliyetlerini karşılayacak şekilde ücret ve ödenek sağlamak, diğer yan hakları ve imkânları doğru planlamak için Mercer Yaşam Maliyeti Endeksi’ni referans alıyorlar. 100 puana sahip New York’un referans alındığı Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması’nda veri toplama evresinde dünyadaki ekonomik ve politik dalgalanmalar, döviz kurlarındaki hareketlilik, enflasyon ve konaklama ücretlerinde olan dalgalanmalar da dikkate alınıyor.

200’den fazla kalem

Her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence dahil olmak üzere 200’den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre, 2018 yılında yurtdışında çalışanlar için dünyanın en pahalı beş şehrinden dördü Asya’da yer alıyor. Hong Kong’un ardından listede Tokyo 2’ıncı, Singapur 4’üncü, Seul 5’inci, Şanghay 7’ıncı ve Pekin 9’uncu yer aldı. Geçen yılların aksine Amerika Birleşik Devletleri şehirleri, Avrupa ekonomisinin istikrarlı şekilde toparlanması ve doların dünya genelindeki diğer büyük para birimlerine karşı değer kaybetmesinin de etkisiyle sıralamada gerilediler. Dört basamak birden düşerek 13’üncü sıraya gerileyen New York, Amerika’nın en pahalı şehri olma unvanını sürdürdü. 3’üncü sırada yer alan Zürih Avrupa’daki en pahalı şehir unvanını korurken, geçen yılki yerini koruyan Bern, 10’uncu sırada yer aldı.

TL’nin erimesi etkili

Mercer Yetenek ve Bilgi Çözümleri Türkiye Lideri Goncagül Uğurlu, listede düşüş yaşayan şehirlerden birinin de İstanbul olduğunu vurgulayarak, İstanbul’un geçen yıl en pahalı şehirler sıralamasında 142’ıncı sırada yer aldığını ve bu yıl 21 basamak gerilediğini söyledi. Uğurlu, “Bu gerilemenin öncelikli nedenleri arasında 2018’de TL’nin dolar ve Avro karşısındaki değer kaybı, enflasyonun önceki yıllara göre yükselmesi ve konut piyasasında geçen dönemde yaşanan düşüşü sayabiliriz. Bunların yanı sıra İstanbul’un yaşam maliyeti sıralamasında evde yeme-içme, alkol ve tütün, ev gereçleri/ ürünleri, kişisel bakım, giyim ve ayakkabı, ev hizmetleri, kamu hizmetleri, ev dışı yeme-içme, ulaşım ile spor ve eğlence kategorilerindeki konumu da etkili oldu” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler