AKP'nin krizden çıkma planı: Borç al borç ver ekonomiye can ver

24 Haziran genel seçimlerinin ardından dikkatler yeniden durma noktasına gelen ve yatırımlardaki büyük düşüşle korku senaryolarına neden olan ekonomiye çevrildi. AKP yanlısı medyaya göre yeni hükümet modeli kapsamında ekonomiye rekor vadeli kredi ile müdahale edilecek. Yani yurt dışından para bulunup, reel sektöre uzun vadeli borç verilecek.

Yayınlanma: 02.07.2018 - 09:12
Abone Ol google-news

24 Haziran sonrası Türkiye Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçti. Seçim öncesi alarm veren ekonomik göstergeler için AKP hükümeti şimdiye kadar görülmemiş uygulamaları hayata geçirmeyi planlıyor. Sabah gazetesinden Hazal Aterş'in haberine göre, yerel seçimler öncesi seçim yatırımı olarak değerlendirilen adımlara ilişkin önemli başlıklar şöyle:

 ETKİN KART PİYASASI

Yatırımcı tabanı genişletiliyor ve piyasalar çeşitlendiriliyor. Sermaye piyasaları yeni araçlarla derinleştirilecek, işletmelerin sermaye piyasalarını etkin kullanması sağlanacak. Mali sistemde nakit dışı araçların kullandırılmasında iyileşmeler sürecek. Kart piyasasının daha etkin olması sağlanacak. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) projesi kapsamında, daha fazla finansal işlemin Türkiye'de yapılması için vergisel düzenlemeler yapılacak. Finans sektöründeki tüketici ve yatırımcı hakları, kurumsal yönetim ilkeleri kapsamında teşvik edici uygulamalarla güçlendirilecek.

 40 YIL VADELİ KREDİ

Ucuz kredi için yurtdışından fon akışı sağlanacak. Piyasalara 40 yıl vadeli finansman modeli yaşama geçecek. Reel ekonominin ihtiyaçlarını karşılayacak finansal araçlar çeşitlendiriliyor. Sermaye piyasaları desteklenecek, banka bilançoları güçlendirilecek. Büyük projelerin sermaye piyasası aracılığıyla desteklenmesi sağlanacak.

 SANAYİYE ÖNCELİK

Bankaların sanayi kredisine yönelmesi teşvik edilecek. Ticari kredilerde yeni destekler devreye giriyor. Hazine belirli kriterlere uyan, kurulacak özel sektör fonlarına katkı sunacak. Hazine destekli kredi garanti uygulamasını yatırım ve ihracat ağırlıklı olmak üzere sürdürülecek.

FİNTEK GELİŞTİRİLECEK

Katılım bankaları açısından finansal teknoloji (Fintek) ekosistemi geliştirilecek. Faizsiz finans sektöründe uluslararası işbirliği artırılacak. Altyapı başta olmak üzere kamu yatırımlarında faizsiz finans araçlarının payı büyütülecek. Piyasa yanlısı reformlar ekonomiyi spekülatif girişimlere karşı dayanıklı kılacak. Sermaye piyasalarının güçlenmesine paralel olarak bankacılık kesiminin toplam finans sistemindeki payı azaltılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler