Merkez Bankası’nda bağımlılığa adım adım

Çıkarılan son uyum KHK’si ile Merkez Bankası Yasası’nda Cumhurbaşkanı’na yeni yetkiler tanınmış, bankanın hükümetle ilişkisinin, Cumhurbaşkanı veya görevlendireceği bir bakan aracılığıyla sağlanmasının önü açılmıştı.

Yayınlanma: 15.07.2018 - 22:58
Abone Ol google-news

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan ilk genelge ile de aralarında Merkez Bankası’nın da olduğu kurum ve kuruluşların hangi bakanlıklarla “ilgilendirileceği” belirlendi. Buna göre daha önce ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı’nın alanında bulunan Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile “ilgilendirildi.”

Ayrıca, BDDK, SPK, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Kalkınma Bankası; Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Merkezi Finans ve İhale Birimi de Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilgilendirildi. Uyum KHK’si ile, “Merkez Bankası Başkanı’nın, Bakanlar Kurulu kararıyla 5 yıllık bir dönem için atanacağı, bu sürenin sonunda yeniden atanabileceği” hükmü de yürürlükten kaldırılmış, yerine ise herhangi bir düzenleme yapılmamıştı. Bu konuda Cumhurbaşkanı’nın yetkili olması bekleniyor. Merkez Bankası başkan yardımcılarında aranan “meslekleri ile ilgili olarak en az 10 yıl çalışmış olma” koşulu ile “başkanın önerisi üzerine müşterek kararla 5 yıl süreyle atanmaları” şartları da kaldırılan hükümler arasında yer almıştı. Bu konularda da Cumhurbaşkanı’nın yetkili olması bekleniyor. Merkez Bankası başkan yardımcıları da artık görev sürelerinin sonunda yeniden atanamayacak.

Emlak Bankası yeniden

Kararnamelerle Türkiye Emlak Bankası da yeniden kuruldu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilişkilendirildi. Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 3 Haziran 1926’da “Emlak ve Eytam Bankası” adı altında kurulan banka, 1 Eylül 1946’da Türkiye Emlak Kredi Bankası Anonim Ortaklığı’na dönüşmüştü. 1980’lerin sonunda, yolsuzluk iddialarıyla da anımsanan kurumun, bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme yetkisi, 3 Temmuz 2001 tarihinde sona erdirilerek tasfiye edilmişti. Bankanın şubeleri de Ziraat Bankası ve Halkbank’a devredilmişti. Emlak Bankası’nın tasfiyeden çıkarılarak yeniden bankacılık yapabilmesinin önünü açan düzenleme geçen yıl yasalaşmıştı. Öte yandan Kişisel Verileri Koruma Kurumu ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Adalet Bakanlığı ile; yeni sistemin ilk kurumlarından biri olan Nükleer Düzenleme Kurumu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile; Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Kültür Bakanlığı ile, Türkiye İhracat Kredi Bankaları ise Ticaret Bakanlığı ile ilişkilendirildi.

 

<haber-yatay:1027806>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler