Kredi kuruluşları: Siyasi risk var

Fitch, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasına rağmen siyasi riskin hâlâ yüksek olduğunu ve bunun kredi notu için kırılganlık olmayı sürdüreceğini belirterek, siyasi riskin devamı halinde Türkiye’nin kredi notunun indirileceği mesajını verdi.

Yayınlanma: 11.08.2014 - 21:57
Abone Ol google-news

Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyede kredi notu veren iki uluslararası derecelendirme kuruluşundan biri olan Fitch, yayımladığı notta siyasi riskin Türkiye’nin kredi notu üzerinde sermaye girişleri yoluyla baskı yaratabileceğine vurgu yaptı.

Fitch Ratings, internet sitesinden duyurduğu açıklamada, “Seçim sonuçları... Erdoğan’ın seçmenin büyük bölümü gözündeki konumunu teyit ediyor. Ancak siyasi risk sermaye girişlerinin cesaretinin kırılması ve politika öngörülebilirliğinin azalması gibi potansiyel etkilerle kredi notu üzerinde baskı yaratabilir” dedi. Açıklamada şu tespitlere yer verildi:

* Siyasi risk... Hükümetin etkinliğini ve uygulanan politikaların öngörülebilirliğini olumsuz etkilerse kredi notunda olumsuz bir adım atılmasına yol açabilir.

* Türkiye’de uygulanan politikalar tutarlılık ve kredibilite açısından benzer ülkelerden zayıf. Bu temel olarak para politikası çerçevesindeki eksiklikten kaynaklanıyor.

* Erdoğan’ın faiz indirimi çağrıları Merkez Bankası’nın (TCMB) kredibilitesine zarar verir. Erdoğan politika faizinin daha da indirilmesi için TCMB üzerindeki baskıyı sürdürüyor.

* Geçen yılki hükümet karşıtı protestolara Erdoğan’ın verdiği ve otoriter olarak algılanan karşılık Erdoğan Cumhurbaşkanlığı yetkilerini artırmaya çalışırken siyasi gerilimin yüksek kalmaya devam edeceğini gösteriyor.

* Siyasi olarak devamlılık siyasi veya sosyal boyutta rahatsızlık oluşmayacağı anlamına gelmez. Gezi Parkı protestoları ve rüşvet skandalı ülke içi siyasi ve sosyal şokların ülke kredi itibarına dair oluşan algıya nasıl zarar verebildiğini gösteriyor.

* Gerileyen faizlerden dolayı kredi büyümesinin hızlanması, bunun yanı sıra cari açığın tekrar genişlemeye başlaması ve dış borçlarda oluşacak keskin artış kredi notunu olumsuz etkileyecek.

Fitch, Türkiye’nin “BBB-/Durağan” reytinginin 4 Nisan tarihinde teyit edildiğini, bir sonraki değerlendirmenin ise 3 Ekim’de yapılacağını anımsattı.

Fitch Direktörü Gergely Kiss de, Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada Türkiye’de enflasyonun hedeflerin çok üzerinde olduğunu kaydederek, “TCMB’nin kredibilitesi bizim için çok önemli. TCMB’nin faiz indirimi yapıp yapmayacağına bakacağız” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler