CHP: Yandaşa gidenleri kesin

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik yapılmasına dair Cumhurbaşkanı kararı ile hukuki tartışma da başladı.

Yayınlanma: 13.09.2018 - 22:02
Abone Ol google-news

Getirilen yasağın Borçlar Yasası ile anayasaya aykırı olduğu yorumları yapıldı. Borçlar Yasası’nın “sözleşme özgürlüğü” başlıklı maddesinde, “Taraflar, bir sözleşmenin içeriğini kanunda öngörülen sınırlar içinde özgürcü belirleyebilirler” hükmü yer alıyor.

Anayasada da “sözleşme hürriyeti” düzenleniyor. Ayrıca maddedeki sözleşmelerin bir ay içinde “taraflarca yeniden belirleneceği” ifadesi de tartışma yarattı. Tarafların anlaşamamaları halinde ücretin TL’ye göre mi yoksa dövize göre mi belirleneceği belirsiz kaldı. Böyle bir durumda açılacak davalar sonuçlanıncaya kadar TL ile mi döviz ile mi ödeme yapılacağı da yine belirsiz kalan konular arasında yer aldı.

TBMM Adalet Komisyonu CHP Sözcüsü Zeynel Emre kararnamelerde yetki aşımı olduğunu, düzenlemenin yasa ile yapılması gerektiğini vurguladı.

Emre, “Bunlara Hazine garantisi veriliyor. Devlet kefil oluyor. Arkasından hep yandaşlar çıkıyor. Önce bu akışın kesilmesi lazım. Kişiler arasındaki sözleşmelere baktığınızda bunlar devlet bütçesi açısından büyük bir yekün oluşturmuyor. Asıl yekün devletin yandaşa verdiği ballı ihaleler. Bunların düzenlenmesi, şeffaflığın sağlanması lazım” diye ikonuştu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler