Bütçe Kanun Tasarısı kabul edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2019 yılı Bütçe Kanun Tasarısı kabul edildi.

Yayınlanma: 22.11.2018 - 20:08
Abone Ol google-news

2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaklaşık 1 ay süren bütçe maratonu tamamlandı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk bütçesi olma özelliği taşıyan 2019 yılı bütçesinde bugün son olarak Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçesi görüşüldü. Bakanlığın bütçesinin kabul edilmesinin ardından, 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2017 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı da kabul edildi.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, komisyonun bütçe üzerinde toplam 190 saat 34 dakika görüşme yaptığını belirterek, bu süreçte emeği geçenlere teşekkür etti.

Teklifle genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine 949 milyar 25 milyon 615 bin lira, özel bütçeli idarelere 73 milyar 771 milyon 848 bin lira, düzenleyici ve denetleyici kurumlara 6 milyar 536 milyon 982 bin lira ödenek veriliyor.

Teklifle genel bütçenin gelirleri 867 milyar 296 milyon 403 bin lira, özel bütçeli idarelerin gelirleri 11 milyar 179 milyon 800 bin lirası öz gelir, 63 milyar 704 milyon 956 bin lirası Hazine yardımı olmak üzere toplam 74 milyar 884 milyon 756 bin lira, düzenleyici ve denetleyici kurumların gelirleri 6 milyar 420 milyon 391 bin lirası öz gelir, 116 milyon 591 bin lirası Hazine yardımı olmak üzere toplam 6 milyar 536 milyon 982 bin lira olarak tahmin ediliyor.

Özel bütçeli idarelerin net finansmanı 80 milyar 250 milyon lira olarak öngörülüyor.

Komisyonda kabul edilen bütçe teklifinin Meclis Genel Kurulundaki görüşmelerinin ise aralık ayında başlaması öngörülüyor.

 

Yargıya güven kalmadı’

Bütçe görüşmeleri sırasında söz alan CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, yabancı yatırımcının Türkiye’ye gelmediğini, bunun en önemli nedeninin hukuk sistemine ilişkin soru işaretleri olduğunu belirterek “Türkiye'de yargının durumu içler acısı. Yapılan anketlere göre, yargıya güven kalmamıştır. Yargıya duyulan güven, yüzde 70-80’lerdeyken, yüzde 20’lere kadar düştü. Bu, bu ülkeyi yönetenlerin en önemli sorunu olmalı” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamudaki taşeron işçi sorununun çözülmediğini, “modern kölelik” sisteminin hayata geçirildiğini belirterek icralık olan çiftçi sayısının arttığını söyledi. Gürer, çiftçi borçlarının yapılandırılması gerektiğini bildirdi.

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, “Türkiye’de IMF’siz bir IMF Programı uygulandığını” vurgulayarak “Hazine batmış, doğrudan aile şirketine dönüştürülmüştür, başında da sizler varsınız. Faizle kavga edip, ilerde faizi artıracak adımlar atıyorsunuz, bu ne yaman çelişki. Bu bütçede üç şey yok; demokrasi, bir gelecek ve bu krize çare yok” ifadelerini kullandı.

‘Ekonomiyi düzeltme gibi komikliğe düşmeyin’

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu ise, stokçuluğun serbest piyasa ekonomisinde yasal bir yöntem olduğuna işaret ederek, “Soğan üreticisinin stoklarını yakaladınız. Ne yapsın adamlar? Beklenti o ki, fiyatlar artacak. Fiyatların artacağını gören iş dünyası temsilcileri stok yaparlar. Bu, manipülasyon değil. Sayın Cumhurbaşkanı ‘Serbest piyasa ekonomisine bağlılığımız devam edecek’ dedi. Sayın Cumhurbaşkanı'na düzeltme yapma şansı verin. Bizi, inzibati yöntemlerle ekonomiyi düzeltme gibi komik bir duruma düşürmeyin” diye konuştu.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü ise bütçenin eril bir bütçe olduğunu, kadınları yok saydığını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler