ANALİZ TÜİK bile daha insaflı

Milyonlarca emekçi için hayati önem taşıyan bir toplantı daha yapılıyor bugün.

Yayınlanma: 19.12.2018 - 22:32
Abone Ol google-news

Asgari ücret tespit komisyonunun üçüncüsü yapılıyor. Bu kez ev sahibi işçi temsilcileri. Sendikal engelleri artırılmış, grevleri engellenmiş, siyasi baskıyla bölünerek zayıflatılmaya çalışılmış. Emekçi, bugün TÜİK’in komisyona sunacağı açıklanan rakamı bekliyor.

Çünkü TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) her yıl yaptığı yaşam maliyeti anketlerinin yanı sıra bir de İnsani Geçim Ücreti (İGÜ) belirliyor. Bunu da ülkedeki bölgeler, meslekler, enflasyon, gelirler ve bir dizi kriteri gözönüne alarak bir rakım belirliyor. Bu rakam ne işverenin ürktüğü kadar afaki ne hükümetin hedeflerini şaşırtacak kadar yüksek oluyor. Zaten hükümetin hedeflerini genellikle işçilere verilenler değil, saraya, çılgın projelere, şehir hastanelerine, yollara ve köprülere ödenenler şaşırtıyor...

2 bin 228 lira

İşte İnsani Geçim Ücreti (İGÜ) Tespit Komisyonu, TÜİK’in İstatistiki Bölge Sınıflaması’ndaki sonuçları değerlendirerek 12 bölgenin insani geçim ücretini saptamıştı. Ortalama büyüklükte bir ailenin geçinebileceği aylık asgari geçim ücretini esas alan araştırmaya göre, 2018 yılında insani geçim ücreti İstanbul için 2 bin 385 lira, Türkiye ortalaması için de 1857 lira olmuştu.
Şimdi bu yıl için beklenen rakam, kabasından yüzde 20 enflasyonla hesap edildiğinde bile 2 bin 228 lira olarak görünüyor Türkiye geneli için.

Belki de bu nedenle Türk-İş önce 2000 liraya çekilsin üstüne zam konuşulsun önerisini yaptı. CHP, kazanacağı belediyelerde asgari ücreti 2 bin 200 lira olarak uygulayacağını duyurdu.
Hal böyle olunca, milyonlarca emekçinin beklentisini ve sabrını zorlamadan ortak aklın belirlediği rakamın kabulü tüm kesimleri mutlu edecektir. Tamam TİSK dün, asgari ücretin geçimle ilgili olmadığını (ki, bu kısmen doğru, zaten bu ücret geçinmeye yetmiyor) hükümetin hedeflerini şaşırtacağına filan dikkat çekti ama zaten işverene verilen asgari ücret desteğinin de devamını istedi. Yani sanıyoruz ki, işsizlik fonundan verilecek bu destekle işçinin asgari ücretinin yükseltilmesine de artık karşı çıkılmasa gerek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler