Borç yabancıyı ürkütüyor

2018’de 12 milyar dolarlık birleşme ve satın alma oldu. EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, şirketlerin yüksek borçlarının yabancı ilgisini azalttığına işaret etti.

Yayınlanma: 16.01.2019 - 22:25
Abone Ol google-news

 

EY Türkiye tarafından hazırlanan Birleşme ve Satın Alma İşlemleri Raporu’na göre, 2018’de Türkiye’de değeri açıklanan 83 işlemle toplam 9.3 milyar dolar tutarında hacim yaratıldı. Değeri açıklanmamış 108 işlemle birlikte toplam hacim yaklaşık 12 milyar dolar oldu. Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, 12 milyar dolarlık rakamının 2016 ve 2017’ye göre artışa işaret etse de Türkiye’nin potansiyelinin ciddi seviyede altında olduğunu dile getirdi.
“2018 zor bir yıl oldu, 2019 da zor geçecek” diyen Cantekinler, Dış politikadaki sorunlar başımızı ağrıtıyor. AB ve ABD ile ilişkiler düzeltilmeli” yorumunu yaptı.    

Türkiye’de şirketlerin “korkunç ve anormal” düzeyde borçlu olduğuna işaret eden Cantekinler, “Türk şirketlerinin kârlılıkları azaldı, değerleri düştü, bilançoları bozuldu, büyük kur zararları yazıldı. Bu durumda yabancı ilgisi de düşüyor” değerlendirmesinde bulundu.

İş dünyası yerel seçimi bekliyor

EY’nin “Türk iş dünyasının birleşme ve satın alma faaliyetlerine bakışı” konulu anketine katılanların yüzde 88’i kurlarda yaşanan dalgalanmaların ve yüksek seviyede seyreden enflasyonun etkilerinin yüksek olacağını düşünüyor. “İş dünyasının 2019 beklentileri olumsuz. Herkes seçimi bekliyor” diyen Cantekinler, son dönemde şirketlerin kredileri yeniden yapılandırmalarına verdikleri danışmanlığa ağırlık verdiklerini söyledi. Cantekin, TMSF’de hareket beklediklerini ancak burada şirketlerin hukuki durumları ile devam eden davaların yatırımcı açısından sorun oluşturabileceğine dikkat çekti.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler