Paranızı çöpe atmayın

Christine Lagarde, Davos’ta yoksul ülkelere, danışmanlık şirketlerine boşuna para vermeme çağrısında bulundu. Hükümetin McKinsey ile anlaşması Türkiye’de de tartışmalara neden olmuştu.

Yayınlanma: 23.01.2019 - 22:06
Abone Ol google-news

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, yoksul ülkelere çağrı yaparak “McKinsey ve Boston Consulting Group gibi uluslararası danışmanlık firmalarına kalkınma stratejileri hazırlatmaktan vazgeçin” dedi. İsviçre’nin Davos kasabasında önceki gün başlayan 49. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantısında konuşan IMF Başkanı, bu tür danışmanlık firmalarına ödenen ücretlerin verimsiz

olduğunu dile getirdi.
Yahoo Finance’den Tom Belger’in aktardığına göre, ‘sürdürülebilir kalkınma hedefleri’ ile ilgili bir toplantıda konuşan Lagarde, düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkelere gereksiz büyük projelere ve yolsuzluğa son verme, ülke içinde geliri kendi başlarına artırma tavsiyesinde bulundu. Toplantının düzenlendiği salonda McKinsey ve Boston Consulting Group’tan kimse olup olmadığını da soran Lagarde, “Birçok yoksul ve gelişmekte olan ülke, kalkınma stratejilerini oluşturmak için bu danışmanlık şirketlerine milyonlarca dolar harcıyor. Bunun yerine bu danışmanlık şirketleri hedeflerin gerçeğe dönüştürülmesine yardımcı olmalı, aksi hale para çöpe gidiyor” dedi.

Geri adım atılmıştı

IMF Başkanı’nın bu çıkışına dünyaya yayılan ve ABD’de yönetimle güçlü ilişkileri bulunan söz konusu danışmanlık şirketlerinden ne yanıt geleceği merak edilirken, konu Türkiye için de güncel. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Eylül 2018’deki ABD ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Yeni Ekonomi Programı (YEP) çerçevesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışacaklarını açıklamıştı. Karar büyük tepki çekmiş, Albayrak eleştirilere “Yapılan yorumlar cehaletten değilse ihanettir” yanıtını vermişti. Eleştiriler üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geri adım atarak McKinsey ile çalışmayacaklarını açıklamak zorunda kalmıştı.

Davos’a jet akını

Davos’a giden katılımcıların 1500’ün üzerinde özel jetle kasabaya ulaştığı ortaya çıktı. İklim değişikliğinin gündemde olduğu Dünya Ekonomik Forumu’na katılım için çevreye en fazla zarar veren ulaşım aracı tercih edildi. Geçen yıl zirve için toplam 1300 özel jet kullanılırken bu yıl sayının 2 bini aşması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler