AKP inşaat için kolları sıvadı

Ekonomi Bakanı Ali Babacan’ın aksine AKP inşaata devlet desteğinin hazırlığını yapıyor. Dubai’deki gayrimenkul fuarına katılan Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü Vedat Demiröz, konutta yaşanan durgunluğu aşmak için KDV, belediye ve tapu harçlarında indirim yapılmasının gündemde olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 21.09.2014 - 22:26
Abone Ol google-news

Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü AKP Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, inşaat sektöründe oluşan konut stokunu eritmek için KDV, vergi ve harçlarda indirim yapılması gerektiğini belirterek 15 Ekim’de Plan Bütçe Alt Komisyonu’nda yeni gelir tasarısının görüşüleceğini, orada bu indirimleri gündeme getireceğini söyledi.

21 Eylül’de kapılarını açan Ortadoğu’nun en büyük gayrimenkul fuarı Dubai Cityscape Global’e bu yıl 32’si Türk olmak üzere dünyadan 200’ün üzerinde firma katıldı. Cityscape Global 2014 Fuarı’na DAP Yapı’nın davetlisi olarak katılan Demiröz, inşaatta bir duraklamanın söz konusu olduğuna, bunun büyüme rakamlarına yansıdığını buna engel olunması gerektiğine işaret etti. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan’ın aksine inşaatta devlet desteğinin olması gerektiğini anlatan Demiröz, “İmalat sektörüne destek olunurken inşaat gözden çıkarılmaz. İmalat sektörünün yüzde 70’i ithal ürünlerle gerçekleşiyor. İnşaatta yerlilik oranı daha fazla. Ayrıca istihdam konusunda yetişmiş elemana ihtiyaç da duymuyor. İnşaat sektörü bugüne kadar kendi çabalarıyla bir yere geldi. Tapu, belediye harçları ve KDV’de indirim yapacağız. Bunun için çalışacağız. Şu anda konutlarda yüzde 18 olan KDV oranları yüzde 8’e, yüzde 1’e indirilebilir. Bu indirimlerin hangi süreleri kapsayacağı da üzerinde çalışılacak konular. 2009'da konut stoklarının eritilmesi için bir çalışma olmuştu. Sektörü hareketlendirmek için bunun yapılması gerekiyor” diye konuştu. Önümüzdeki dönemlerde konuttaki vergi ve harçların indirilmesinin kendileri için farz olduğunu anlatan Demiröz, “Türkiye inşaat sektörünün yanında olmalı” dedi.

Öte yandan milyon dolarlık projelerde plan değişikliklerinde ödenen harçlar yüzde 1 civarında bulunuyor. 100 milyon dolarlık bir projede 5 kere plan tadilatı olduğunda her bir değişimde dev firmalar yaklaşık 5 milyon dolarlık para ödüyor. Demiröz, planlar yenilendiğinde sözleşme sayısı kadar damga vergisi yerine damga vergisini biraz yüksek tutulması gerektiğini bunu da plan ve bütçe komisyonuna önereceğini sözlerine ekledi.

Emlak Günleri ile tanıtım

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, projelerini ve Türk inşaat sektörünü yabancı yatırımcılara daha iyi tanıtmak için fuar kapsamında 2 gün sürecek ‘Emlak Days’ düzenlediklerini söyledi. Bunun için hissedarları, yabancı yatırımcıları ve yabancı fonları davet ettiklerini aktaran Kurum, “100’e yakın fonun gelmesini bekliyoruz. 2 gün boyunca inşaatlarımız hakkında bilgi vereceğiz. İstanbul’u daha iyi tanıtacağız. Yabancılar İstanbul’u sadece Boğazı ile tanıyor. Biz İstanbul’un diğer ilçelerindeki projelerimizi de tanıtacağız. Çünkü yabancılar projelerimizi iyi bilmiyor. Mesela 3. havalimanı güzergâhında konut almak avantajlı mı riskli mi bunları anlatacağız” diye konuştu.

Ataköy projesi Dubai’de görücüye çıktı

Kuzu Grup’un Qatar Diyar, Sinpaş Holding ve Eksim Holding’le ortaklaşa 2 milyar 700 milyon dolar yatırımla İstanbul Ataköy’de gerçekleştireceği Sea Pearl projesi Ortadoğu’da görücüye çıktı. Çevrecilerden tepki toplayan proje, sahil boyunca 1200 alanda inşaa edilecek ve bina yükseklikleri 70 metre olacak.

Dubai Cityscape’de konuşan Kuzu Grup Yönetim Kurulu üyesi Özen Kuzu, Ataköy’ün yeni projesi Sea Pearl’ü yabancı yatırımcılara tanıttı. Resmi satışı ekim ayında başlayacak proje, 8 rezidans ve 1 otelden oluşuyor. Projenin metrekare satış fiyatı da 7 bin 200 dolarla 10 bin 550 dolar arasında değişiyor. Proje yüzde 18 KDV ile satılacak.

Projenin inşaatına Mart 2014’te başlandığını anlatan Kuzu, teslimatların Mart 2017 ve Şubat 2018 olmak üzere 2 etap halinde olacağını dile getirdi. Özen ayrıca projenin deniz kıyısında yer almasına rağmen kıyının kamuya ait olarak kaldığını aktardı. Kuzu, Ataköy’de toplam 127 bin 600 metrekare arsa alanı üzerinde yaklaşık 547 bin metrekare inşaat alanına sahip Sea Pearl’de; yeşil alan, gölet alanı ve yollara 81 bin 357 metrekare alan ayrıldığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler