İşyerleri kapanıyor kahveler çoğalıyor

Diyarbakır’da esnaftan banka kredileri için yüksek teminatlar isteniyor.

Yayınlanma: 02.02.2019 - 22:49
Abone Ol google-news

Hükümetin, ekonominin rayına girdiği yolundaki açıklamalarına rağmen, kriz, küçük esnafı vurmaya devam ediyor. Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, kentte son 1 yılda 1133 işyerinin kapandığını, karşılığında rekor sayıda kahvehane açıldığını söyledi. 2018’in Diyarbakır esnafı için çok zor geçtiğini vurgulayan Ebedinoğlu şöyle devam etti:
“Geçen yıl açılan 3 bin 156 yeni işyerinin 536’sı KOSGEB desteği kullandı. Açılan kahvehane sayısı 207, internet kafe sayısı 94 oldu. Kapanan işyerlerine baktığımızda ise 2017’de 817, bu yıl ise 1133 işyeri kapandı. Bu durum yaklaşık 2 bin kişiyi işsiz bıraktı. Artan nüfus karşısında, büyüyen ve gelişen bir kenti düşündüğümüz zaman bu kapanan işyerlerinde ciddi bir artış var. Kapananlar ağırlıklı olarak bakkal, büfe ve market.

Eşitlik şart
Bankaların bölge esnafına kredi vermekte zorluk çıkardığına da dikkat çeken Ebedinoğlu, halen 4 bine yakın kredi dosyasının beklediğini, bölge esnafının finansmana eşit şartlarda ulaşamadığını vurguladı.

Ebedinoğlu, “Örneğin Denizli ili bizim 10 katımız kredi kullanıyor. Adil olabilmesi için bankaların tutumunun değişmesi lazım. Bankalar bölgeyi riskli bölge olarak gördüğü için böyle bir zorluk çıkarıyorlar. Bankalar teminat konusunda 1’e 3, 1’e 4 teminat istiyor. Örneğin 100 milyarlık bir krediye 4 memur kefil isteniyor” dedi. 


Seçim havası etkiliyor

DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, seçim sürecini şöyle özetledi: “İstikrarın olmadığı bir ülkede ticaret ve yatırım yapmazsınız. Şu an bir seçim havasındayız. Bu yerel seçimler ekonomiye ciddi bir basınç uyguluyor. Yatırımlar yapılmıyor, kaygı var, insanlar seçimden sonrasını düşünmeye başladı.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon