CHP'den işsizlik sigorta fonu raporu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, işsizlik sigorta fonuyla ilgili hazırladığı raporda fondan işverenlerin işçilere göre fazla ödeme aldığını, 2018'de işverenler fona 9,3 milyar TL tutarında prim öderken, fondan 17,5 milyar TL tutarında ödeme aldığını belirtti. Ağbaba, “Özellikle ekonomik krizin derinleştiği 2018 yılında fon işverenlere adeta can simidi oldu” değerlendirmesini yaptı.

Yayınlanma: 09.02.2019 - 15:05
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba hazırladığı raporda işsizlik sigortası fonuyla ilgili yaşanan gelişmelerin işçilerin aleyhine doğru geliştiğini; işverenlerin söz konusu fonun kaldırılması yönünde taleplerde bulunduğunu anımsattı. İşçilerin gerçekten işsizlik sigortası fonundan yararlanıp yararlanmadığı sorusunun gündeme gelmesi gerektiğine işaret eden CHP'li Ağbaba'nın hazırladığı raporda şu bilgilere yer verildi:

Başvuranların yarısı yararlanabiliyor: Geçtiğimiz son altı ay içerisinde işsizlik sigorta fonundan yararlanabilmek için yaklaşık 1,2 milyon yurttaş işsizlik sigortası ödeneğine başvurmasına rağmen, yalnızca 610 bin kişi bu haktan yararlandı. Söz konusu verilere göre başvuran her 2 işsizden 1'i ancak işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanabildi.

İşçilere 15,3 TL ödendi: İşsizlik sigorta fonunun 125 milyar TL gibi devasa bir bütçeye ulaşmasına rağmen, işçilerin fondan aldıkları ödenek oldukça sınırlı kaldı. 20167da fondan işini kaybedenlere yapılan ödeme 4,5 milyar TL olurken, 20177de bu rakam 4,9 milyar TL olarak gerçekleşti. 2018 yılında ise işsiz kalanlara da 5,9 milyar TL tutarında ödeme yapıldı. Buna göre son üç yılda fondan işini kaybedenlere yapılan ödemelerin toplamı 15,3 milyar TL olarak gerçekleşti.

İşverene 33,1 milyar TL ödeme: Son üç yıl içerisinde işsiz kalan işçilere fondan yapılan ödeme 15,3 milyar TL tutarındayken; fondan işverenlere yalnızca geçen yıl yapılan ödeme bu rakamı geçerek 17,5 milyar TL oldu. 2016'da işverenlere fondan aktarılan tutar 7,4 milyar TL olurken, 2017 yılında bu tutar 8,2 milyar TL'ye çıktı. 2018'e gelindiğinde ise işverenlere fondan aktarılan tutar iki kattan daha fazla artarak 17,5 milyar TL'ye çıktı. Buna göre son üç yılda işverenlere işsizlik sigorta fonundan aktarılan tutar 33,1 milyar TL olarak hesaplandı.

İşverene destek iki kat fazla: Türkiye'de işsizlik oranını yüzde 11,6 olmasına karşın işsizlik fonu işsizler yerine işverenlere destek amacıyla kullanıldı. Son üç yıl içerisinde işverene fondan yapılan ödeme tutarı işçilere yapılan ödeme tutarının iki katından daha fazla oldu.

İşveren verdiğinden daha fazla alıyor: 2016'da işverenlerin fona ödedikleri prim 6,6 milyar TL tutarındayken, fondan aldıkları destek ödedikleri tutarın yüzde 12 fazlası olarak 7,4 milyar TL tutarında gerçekleşti. Özellikle ekonomik krizin derinleştiği 2018 yılında fon işverenlere adeta can simidi oldu. 2018 yılında işverenlerin fona ödedikleri prim 9,3 milyar TL tutarındayken, fondan aldıkları destek ödedikleri tutarın ödeme yaparken, bu tutarın yüzde 88 fazlası olarak 17,5 milyar TL olarak gerçekleşti. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler