Atıktan enerji üretim potansiyeli 5 bin MW

Şehir atıklarından (biyokütle) elektrik enerjisi üretimi, son yıllarda önemli bir yatırım alanı olmaya başladı.

Yayınlanma: 06.04.2019 - 22:12
Abone Ol google-news

Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre Türkiye’nin atıktan enerji potansiyeli 5 bin MW olarak hesaplanıyor. 2023 yılı hedefi 1130 MW. 2018 sonu için mevcut kurulu güç ise 811 MW.

Destek kesilmemeli

Enerji Günlüğü tarafından düzenlenen “Türkiye’nin Atıktan Enerji Potansiyeli: Fırsatlar ve Öneriler Çalıştayı”nda konuşan sektör temsilcileri ise bu potansiyelden yararlanabilmek için teşvik mekanizmasının devam etmesini talep ediyor. Konuya farklı bir bakış açısı da getiren Mimsan Başkanı Enver İlhan, arazi yetersizliğinin çöp bertarafında yakma yöntemini zorunlu kıldığını belirterek şunları anlattı:

“Eğer şehir çöpünden enerjiye yönelik devlet destekleri kesilirse belediyeler vahşi depolamaya geri döner. Çünkü bu tesisleri kurabilecek bütçeleri yok. Vahşi depolama ise büyük bir çevre sorunu demek.” Biyokütle elektrik santralı yatırımları, halen yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması (YEKDEM) ile destekleniyor. 2020’de sona erecek sistemin uzatılması ve geliştirilmesi bekleniyor. Gebze Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Doğru da, bu desteğin 10-15 dolar cent olması gerektiğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler