Reuters'in iddiası: Murat Çetinkaya'nın istifasını Erdoğan ve Albayrak istedi

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle görevden alınarak yerine Murat Uysal getirildi. Reuters'a konuşan bir kaynak, Çetinkaya'nın Merkez Bankası'nın bağımsızlığına vurgu yaparak istifa talebini reddettiğini daha sonra görevden alındığını söyledi.

Yayınlanma: 06.07.2019 - 14:16
Abone Ol google-news

Türkiye, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınmasının haberiyle cumartesi günü uyandı. Merkez Bankası Başkanı’nın Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle alınmasının hukuki boyutuna dair tartışmalar devam ederken; Reuters’a konuşan bir kaynak Cumhurbaşkanı ile damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Çetinkaya’nın istifasını istediğini iddia etti. Kaynak, Çetinkaya’nın istifa talebi üzerine Merkez Bankası’nın bağımsızlığını hatırlattığı ve bunu reddettiğini kaydetti.

Merkez Bankası’ndaki süresinin bitmesine bir yıl daha olan Çetinkaya’nın görevden alınmasına dair herhangi bir resmi açıklama yapılmazken; piyasalarda Çetinkaya’nın hükümetin faiz indirimi talebine olumlu yanıt vermemesi sebebiyle oyun dışı bırakıldığı konuşuluyor.

Ekonomistlerin aksine ’Düşük faizin düşük enflasyon anlamına geleceğini’ savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süredir Merkez Bankası’na faizlerin yeniden indirilmesi yönünde baskı yapıyordu. Reuters’a konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisi de, “Cumhurbaşkanı, politika faizi konusunda mutlu değildi ve bu memnuniyetsizliğini her fırsatta dile getirdi. Merkez Bankası’nın haziran ayında faizi sabit tutma kararı alması da Çetinkaya’ya dair problemi genişletti” dedi ve ekledi: “Erdoğan, ekonomiyi geliştirme konusundaki kararlılığını sürdürüyor ve bu sebepten de Çetinkaya’yı görevden aldı.”

Reuters’a konuşan diğer iki hükümet kaynağı da hükümet ile Çetinkaya arasında para politikasına dair görüş ayrılıklarının son aylarda derinleştiğini kaydetti. Merkez Bankası, değer kaybı yaşanan Türk Lirası’nı desteklemek için geçen yıl içinde toplamda 750 baz puan faiz artışına gitmişti. Eylül ayında yüzde 24’e çıkan politika faizi o günden bu yana değişmedi.

Hükümet yetkililerinden biri “Merkez Bankası Başkanı ile Albayrak arasındaki görüş ayrılığı son dönemde iyice derinleşti” derken; bir diğeri de “Cumhurbaşkanı ve Maliye Bakanı istifasını talep etti ancak Çetinkaya, Merkez Bankası’nın bağımsızlığını hatırlatarak istifa etmeyi reddetti” diye konuştu.

YARKADAŞ: GİTMESİNİN NEDİNİ KEFEN PARASI İTİRAZI

CHP 26. dönem milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş ise Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasının arka planında 'kefen parası' itirazı olduğunu belirtti.  Yarkadaş, "Merkez Bankası Bşk. Murat Çetinkaya, "kefen parası" olarak da bilinen "İhtiyat Akçesi"nin Hazine'ye devrine itiraz ettiği için görevden alındı.  2. Dünya Savaşı koşullarında bile bağımsızlığını korumayı başaran MB'nin getirildiği hal üzücü... AKP hiçbir kurumda itibar bırakmadı." yorumunu yaptı.


<haber-yatay:1473466,1473438>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler