‘Kâr kaybı’ büyüyor

Hasar nedeniyle oluşan iş kayıplarını telafi eden kâr kaybı sigortasında, yılın ilk 7 ayında yüzde 55.5 artışla 198.5 milyon liralık prim üretildi.

Yayınlanma: 26.08.2019 - 22:40
Abone Ol google-news

Geçen günlerde başta İstanbul olmak üzere birçok ilde meydana gelen sel, su baskını gibi riskler, yarattıkları ekonomik kayıplarla da sigortanın gerekliliğini bir kez daha ortaya koydu. Gerçekleşen bu riskler nedeniyle, hem mevcut hasarın karşılanması hem de özellikle işyerleri için ticari hayatın durması kaynaklı kayıpların telafisi büyük önem taşıyor.

Bu açıdan önemli sigortalarından biri de finansal kayıplar branşı içinde yer alan kâr kaybı sigorta. Genelde bir işletmede yangın ve diğer riskler sonucu oluşan sigortalı maddi hasarlar yangın poliçesiyle karşılanıyor. Ancak bu hasar nedeniyle işin durmasından doğacak ciro düşmesi, masraf artışı ve benzeri kayıplar ise kâr kaybı sigortası kapsamına giriyor. Bu sigorta genelde hasarla yeniden işe başlama tarihi arasında geçerli.

Kira ve istihdam
Son yıllarda bu alanda önemli bir hareketlilik gözleniyor. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tarafından yılın ilk 7 ayıyla ilgili olarak açıklanan verilerde de bu görülebiliyor. Kâr kaybı sigortasında, yılın ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 55.5 artışla 198.5 milyon liralık prim üretildi. Finansal kayıplar sigortasının tümünde ise yüzde 48.9 artışla 281.2 milyon liralık prim elde edildi. Finansal kayıpların içinde kâr kaybından sonra en çok prim üretilen branşlar, yüzde 46.9 artışla 40.6 milyon liraya ulaşan kira ve gelir kaybı ile yüzde 9.7 artışla 23.6 milyon liraya yükselen istihdam sigortaları oldu.

Prim Üretimi 38 milyar liraya ulaştı

İlk 7 ayda sigorta sektörünün tümünde yüzde 19.8 artışla 38.3 milyar liralık prim üretildi. Bu kapsamda prim üretimi, hayatdışı branşında yüzde 19.8 artışla 32.9 milyar lira, hayat branşında yüzde 19.7 artışla 5.4 milyar lira oldu. Bu kapsamda yer alan katılım sigortacılığında ise ilk 7 ayda toplam prim üretimi yüzde 81.8 artışla 2 milyar liraya ulaştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler