Gıdada kan kaybı arttı

Temmuz ayında, inek sütü miktarı yüzde 7.5 ve peynir üretimi yüzde 14.6 azaldı
Yayınlanma tarihi: 14 Eylül 2019 Cumartesi, 02:06

[Haber görseli]Artan girdi maliyetleri nedeniyle süt hayvanlarının yeterli beslenememesi, üreticinin verimsiz hayvanlarını kesime göndermesine, bu da süt üretiminin düşmesine sebep oluyor.
Türkiye İstatistik Kuru-mu’nun (TÜİK) dün açıkladığı Süt ve Süt Ürünleri Üretimi Temmuz 2019 verileri, 2019 genelinde devam eden üretim düşüşünün temmuz ayında da devam ettiğini ortaya koydu. Buna göre, toplanan inek sütü miktarı temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.5 azalarak 797 bin 964 tona indi.

Tüketim azaldı
Aynı dönemde inek peyniri üretimi yüzde 14.6 azalarak 54 bin 725 tona geriledi. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 3 bin 822 ton ile yüzde 3.3 azaldı. Yoğurt üretimi yüzde 3.2’lik azalışla 114 bin 745 tona, ayran üretimi ise yüzde 8.3 azalışla 64 bin 583 tona düştü.
Hayvancılıkla uğraşan üreticinin bu yılki maliyetleri, geçen seneye göre, doğalgazda yüzde 52, elektrikte yüzde 48, çiğ sütte yüzde 31, yem hammaddelerinde yüzde 30 yükselmişti. Artan maliyetler yıl genelinde bu ürünlerin perakende fiyatlarının yüzde 20 zamlanmasına sebep olmuş, zamlanan ürünler de yurttaşın süt ve süt ürünleri tüketimini en az yüzde 10 düşürmesine sebep olmuştu. Üretimin düşmeye devam etmesi, bu olumsuz tablonun süreceği şeklinde yorumlanıyor.

Kanatlı sektöründeki olumsuzluk sürüyor

Kanatlı sektörü, son bir yıldır yüzde 52-100 arasında artan maliyetler ve konkordatoların 300 bin civcivin ölümüne sebep olmasıyla zor günler geçiriyor.
TÜİK verilerine göre, temmuzda kesilen hindi sayısı bir önceki aya göre yüzde 4.6 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10 azaldı. Hindi eti üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 30.6 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29.3 düştü. Kesilen tavuk sayısı bir önceki aya göre yüzde 19.5, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 arttı.

A+ A-