Bu indirim çare olmaz

Kredi geri ödemelerinde sorun yaşayan çiftçilere yapılandırma geldi, tarımsal kredilerde faiz yüzde 9’a düştü. TZOB, çiftçi borçlarının faizsiz ertelenmesini, elektrik ve sulama ücretlerinin indirilmesini istedi.

Yayınlanma: 10.01.2020 - 02:00
Bu indirim çare olmaz
Abone Ol google-news

Üretmek için kredi kullanan, borcu borçla kapatan çiftçi son bir yılda yüzde 52.4 artan batık kredi miktarı ve yüzde 7.1 artan nakdi kredilerle mücadele ediyor. Sürekli artan maliyetler sebebiyle finansman sıkıntısı yaşayan çiftçiler kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini talep ederken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan çiftçinin yükünü yalnızca “bir nebze” rahatlatabilecek bir adım geldi. 

Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin 2022 sonuna kadar kullandıracağı düşük faizli kredi limitleri yeniden belirlendi. Kredi geri ödemelerinde sorun yaşayan çiftçilere yapılandırma getirdiklerini, tarımsal kredilerde faizin yüzde 9’a düştüğünü belirten Albayrak, “Yüzde 9 faiz oranıyla 5 yıla kadar uzun vade istiyorlardı bizden, yeniden vadelendirebilecekler” diye konuştu

‘FAİZSİZ ERTELENSİN’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, “Faizler daha da aşağı çekilmeli. Bu karar, finansman sıkıntısı çeken çiftçimizin faiz yükünü bir nebze de olsa hafifletecektir ” dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) göre, çiftçinin batık kredi miktarı 2018 Kasım’da 3.4 milyar TL iken 2019 Kasım’da 5.1 milyar TL’ye yükseldi. Aynı dönem aralığında toplam nakdi krediler de 101.1 milyar TL’den 108.3 milyar TL’ye çıktı.

2019’da afet yaşayan çiftçilerin de kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini sağlayacak kararname çıkarılmasını talep eden Bayraktar, şöyle devam etti: “Çiftçi, 2018 ve 2019’da yüksek faiz oranları ile kredi kullandı, yüksek faiz oranları ile borcunu erteledi veya yapılandırdı. Sonuçta artan faiz oranları ile çiftçi 2018 ve 2019’da aynı miktardaki krediye daha fazla faiz ödeme yapmış oldu. Oysa, 2019’da 76 ilimizde çiftçimiz afete maruz kaldı. Son yıllarda çiftçi, kredi borcunu başka banka kredisi ile kapatmak zorunda kalıyor. Bu yıl da borçların ödenmesi mümkün görünmüyor. Çiftçi borçları acilen faizsiz ertelenmeli, enflasyonun çok üzerinde artan elektrik ve sulama ücretleri makul seviyelere çekilmeli.” 

TARLADAN SOFRAYA 4.5 KAT ZAM

TZOB verilerine göre, 2019 Aralık’ta markette 42 üründen 29’u zamlandı. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 42.56 ile kuru soğanda görüldü. Bunu yüzde 40.2 ile patlıcan, yüzde 33.6 ile mandalina, yüzde 25.1 ile yeşil soğan, yüzde 21.8 ile domates izledi. Aralık ayında kuru incir ve kuru kayısı 4.5 kat, lahana 3.9 kat, süt ve nohut 3.5 kat, portakal ve pırasa 3.4 kat fazlaya tüketiciye satıldı. Şemsi Bayraktar, “Üretici ve market fiyatları arasındaki tutarsızlık sürdürülemez. Devam ederse, eninde sonunda çiftçimizin üretimden kaçınmasıyla sonuçlanır” dedi.

Öte yandan, 2019 Aralık’ta markette fiyatı en çok ucuzlayan ürün yüzde 16.6 ile kabakta yaşandı. Kabağı, yüzde 16 ile sivribiber, yüzde 4.7 ile fındık, yüzde 2.7 ile kuru üzüm takip etti.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler