Erdoğan, Başçı’yı vatanı satmakla suçladı doları 2.52’ye çıkardı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez’i hedef alan açıklamaları ekonomi yönetimi geleceğine ilişkin endişeler ve ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artışının zamanlamasına ilişkin beklentilerle dolar dün 2.5275 ile tüm zamanların en yükseğini gördü. Türk Lirası haftalık bazda en büyük kaybı yaşayan gelişen ülke para birimi konumuna geldi.

Yayınlanma: 27.02.2015 - 21:46
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süleyman Şah Türbesi’nin nakli üzerinden yapılan “vatan toprağını sattınız” eleştirilerine yanıt verirken, vatanı satmanın yüksek faizle, enflasyonla ve kötü yönetimle ülkenin kaynaklarının heba edilmesiyle olacağını savundu. Valiler ile bir araya gelen Erdoğan yaptığı konuşmada, “Enflasyonu ve faizi düşürerek lobilere aktarılan kaynağı ülkeye ve millete hizmet için yatırıma dönüştürmek vatana hizmet etmektir. Biz de hükümetimiz de bugüne kadar vatana hizmet etmenin çabası içinde olduk” dedi. Dün günü 2.49 seviyesinden başlayan dolar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından sonra 2.52’nin üzerine çıkarak tarihi rekor kırdı.

Banakadan müdahale

Doların hızlı yükselmesine ilk fren Merkez Bankası’ndan geldi. Merkez Bankası döviz satım ihale tutarını günlük olarak belirleme kararı aldı. Açıklama sonrası Merkez Bankası minimum 40 milyon dolar olacağını ilan ettiği döviz satım ihalesini 60 milyon dolar olarak açtı. Merkez’in kararından sonra dolar ancak 2.51 düzeyine kadar inebildi. Dolar dün günü serbest piyasada 2.5140 seviyesinde kapattı.

Faiz indir baskısı ise ters teperken uzun vadeli faizler Türkiye’de yüzde 7’den yüzde 8.45’e çıktı. Bir taraftan kur artarken borsa da adeta çıkıldı. Dün ilk seansı yüzde 2 civarında kayıpla kapatan borsa İstanbul ikinci seansta yüzde 2.02 kayıpla 88.147 puan seviyesinde kapandı.

Görevimin başındayım

24 Şubat’ta Para Politikası Kurulu sonrası Cumhurbaşkanı ve ekonomi yönetiminin hedefi haline gelen TCMB Başkanı Erdem Başçı ile ilgili istifa söylentilerine ise dün hem kendisi hem de Merkez sözcüsünden peş peşe açıklamalar geldi.

Başçı, istifasıyla ilgili “Görevimizin başındayız, kamu görevi verildiği sürece en iyi şekilde yapılır” derken hemen ardından TCMB Sözcüsü de “Başkan Başçı görevinin başındadır, iddia ve söylentiler gerçekdışıdır” açıklaması yaptı.

Bir bankanın döviz masası müdürü, “Başçı’nın önce televizyonlarda görünmesi ardından ise döviz satım ihalelerine ilişkin bir adım atması önemliydi. TL’deki satış baskısı bu adımlarla azaldı. Ancak bu baskı sona ermiş değil. Seçime kadar her siyasi açıklamada benzer endişeler yeniden gündeme gelecektir. Bu endişeler bir adımla bitecek boyutta değil ancak konu hakkında çıkan sesler biraz azaldıkça da satış baskısı azalabilir” açıklamasını yaptı

‘Merkez’e sistematik taciz uyguluyor’

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın bağımsızlığını sürekli problem haline getirdiğini vurgulayarak, Erdoğan’ın bankaya sistematik taciz uyguladığını söyledi. Hamzaçebi, Erdoğan’ı “ekonomi cahili” olarak nitelendirerek “Dolar lobisi var. Cumhurbaşkanı’nın konuşmaları dolar lobisine hizmet ediyor” dedi.

Hamzaçebi, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın bağımsızlığını sürekli olarak problem haline getirdiğini savundu. Merkez Bankası üzerinde Cumhurbaşkanı tarafından uygulanan sistematik bir tacizin olduğunu söyleyen Hamzaçebi, Erdoğan’ın her konuşmasında doların yükseldiğini ve birilerinin yükselen dolar üzerinden para kazandığını vurguladı. Erdoğan’ın “faizi indir” yönlü baskıyı içeren konuşmasından sonra doların mutlaka yükseldiğini dile getiren Hamzaçebi, “bunu ancak dolar lobisine hizmet edenlerin yapabileceğini” ifade etti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, mevcut durumda yüzde 7.50 olan politika faizi için şu anda yüzde 6 seviyesinin makul olduğunu belirterek Merkez Bankası’na fiyat istikrarının yanı sıra büyüme, istihdam ve dış ticaret dengelerinin gözetilmesinin sorumluluğunun verilmesinin de tartışılması gerektiğini söyledi. Zeybekci, “Faiz indiriminde o kadar korkak davrandık, o kadar gereksiz şekilde bu ülkenin ekonomisinin bu maliyete katlanmasına sebep olduk ki, geç kaldık” dedi.

 

Gelecek hafta kritik

Analistler, dolar/TL’nin 2.5320 seviyesinin direnç konumunda olduğunu, olası düşüşlerde ise 2.50 ve 2.48 seviyelerinin destek konumuna gelebileceğini kaydediyor. Gelecek hafta yurtiçinde enflasyon verileri, yurtdışında ise ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin takip edileceğini ifade eden analistler, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin seyrinin de yön üzerinde belirleyici olacağını dile getiriyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler