Turkcell'in beş yıllık temettü sorunu beş saatte çözüldü

Turkcell Genel Kurulu 4 yıl aradan sonra toplandı. Kurulda 5 yıldır ödenmeyen temettüye faiz uygulanmasını isteyen yatırımcı olurken şirketin yönetim kurulu değişmedi.

Yayınlanma: 27.03.2015 - 10:42
Abone Ol google-news

Türkiye’nin GSM devi Turkcell’de 2011’den bu yana toplanamayan genel kurulu dün 48 madde ile yapıldı. 5 saat süren genel kurulda en fazla zaman hissedarların yıllardır beklediği temettü konusuna ayrıldı.

Turkcell Genel Kurulu’nda kabul edilen 3 milyar 925 milyon liralık temettü, hisse başına 1.78 liraya denk geliyor. Temettünün onaylanmasından sonra en büyük pay Turkcell’in en büyük hissedarı olan Turkcell Holding’e gidecek. Turkcell Holding’in alacağı para 2 milyar lirayı bulurken yüzde 14.02 paya sahip olan Telia Sonera ise 551 milyon TL alacak. Yüzde 13.76 paya sahip olan Çukurova Holding 541 milyon olurken Turkcell’in diğer ortaklarından Rus Alfa’nın kâr payı ise 520 milyon lira olacak. Temettülerin nisan ortasına kadar dağıtılması bekleniyor.

Kurulda bir yatırımcı Maddeleri ‘karınca duası gibi yazıyorsunuz’ diye itiraz etti. Başka bir yatırımcı temettüyü az bulurken, bazı hissedarlar 5 yıl geciktiği için temettülere faiz uygulanmasını istedi. Elektronik ortamdan gelen itirazda ise kâr dağıtmayıp yurtdışından operatör alınması isteyen hissedar olurken, 2014 temettüsü dağıtılmayıp 4G yatırımı yapılmasını isteyen de çıktı. 2010 için 753 milyon TL, 2011 için 503 milyon TL, 2012 için 885 milyon TL, 2013 için 990 milyon TL, 2014 için 794 milyon TL temettü dağıtımı kararı alındı.

 

Terzioğlu sürprizi

Geçen ocak ayı sonunda Süreyya Ciliv’den Boşalan Turkcell genel müdürlük koltuğuna hükümete yakın birinin geçmesi beklenirken genel kurula saatler kala Kaan Terzioğlu atandı. 1 Nisan’da göreve başlayacak Terzioğlu’nun yerine kulislerde AKP’ye daha fazla uyum gösteren birisinin aradığı konuşuluyordu.

Terzioğlu, Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünden mezun. Arthur Andersen Türkiye’de Bağımsız Denetim Uzmanı ve Mali Müşavir olarak görev alan Terzioğlu, 1999-2012 arasında Cisco Systems’te çalıştı. Terzioğlu, 2012’de Akbank’a Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanırken ayrıca Aksigorta AŞ, Teknosa ve Carrefoursa’da Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapıyor.

 

Ortaklar yıllardır davalık

Turkcell’in hisseleri ile ilgili olarak başta Çukurova Holding, İskendinav TeliaSonera ve Rus Alfa arasında yıllarca süren çekişmeler ve uluslararası mahkemelere taşınan davalara da yaşandı. Ortakları karşı karşıya getiren davalar İngiliz Yüksek Mahkemesi Privy Council, New York Federal Mahkemesi ve New York Temyiz Mahkemesi’nde yıllarca sürdü.

Dışarıda davalar sürerken içeride de Turkcell yönetiminin yabancı şirketlere geçmesini önlemek için hükümet kanun hükmünde kararname ve SPK tebliği ile Turkcell’e bağımsız üyeler atadı. Şu anda 7 kişiden oluşan Turkcell Yönetim Kurulu üyelerinin 5 tanesi ise hükümete yakınlığı ile biliniyor.

Genel kurul çıkışı Hilmi Güler ve Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Bostan, genel kurulun sorunsuz tamamlandığını ve temettü konusunda uzlaşma sağlandığını açıkladılar.

 

Karamehmet genel kurulda

Taksim Tepebaşı’nda bulunan Turkcell Plaza’da gerçekleştirilen Genel Kurul’a Turkcell’in ana hissedarları Çukurova Holding’in patronu Mehmet Emin Karamehmet’in yanı sıra TeliaSonera, Alfa ve küçük hissedarlar da katıldı.

Genel kurul giriş ve çıkışında basına görüntü vermeyen Karamehmet’in 5 saat süren toplantıyı ara vermeden izlediği ifade edildi. Genel Kuruldan sonra Turkcell’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada 2015’te yapılacak bağışlar için üst sınır yıllık konsolide finansal tablolarda yer alan gelirinin binde ikisi kadar olacak denildi. 2015 hesap ve işlemlerinin denetimi için DRT Bağımsız Denetim AŞ bağımsız denetçi olarak seçildi.

 

Kadın üye yok

Genel kurulda görüşülen 48 gündem maddesi elektronik ortamda oylanırken elektronik ortamda gelen bir soruda “Neden kadın yönetim kurulu üyesinin atanmadığının gerekçesi soruldu.” Yanıt olarak da bunun bir zorunluluk olmadığı belirtildi.

Kurulda, Ahmet Akça, Atilla Koç, Mehmet Hilmi Güler, Mehmet Bostan, Bekir Pakdemirli, Jan Erik Rudberg ve Erik Belfrage’den oluşan Turkcell Yönetim Kurulu üyelerinde ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Önceki gün temettü dağıtılmasıyla ilgili açıklama yapılırken Turkcell hisseleri Borsa İstanbul’da yüzde 5.38 yükselişle kapanırken, dün ise hisseler yüzde 1.82 düşüşle 13.50 liradan günü tamamladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler