Betam'dan önemli uyarı: Ekonomik büyüme düşmeye devam ediyor

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam), Şubat ayındaki sanayi üretiminde görülen artışa karşın, ekonomik büyümedeki gerilemenin devam ettiği uyarısı yaptı.

Yayınlanma: 13.04.2015 - 15:56
Abone Ol google-news

Betam'dan Dr. Zümrüt İmamoğlu ve Araştırma Görevlisi Barış Soybilgen tarafından hazırlanan “Büyüme düşmeye devam ediyor” başlıklı ekonomi notunda, sanayi üretiminde Ocak ayındaki 1.2'lik düşüşün ardından Şubat ayında yüzde 1.7 artış yaşandığına işaret edilerek, "İki aylık ortalama  2014 son çeyreğe kıyasla ilk çeyrekte sanayi üretiminde yatay seyre işaret ediyor. Mart ayı sanayi üretimi ilk çeyreği artışla mı yoksa düşüşle mi kapatacağımızı belirleyecek" denildi ve şu değerlendirmeye yer verildi:

"İhracatta ise nominal rakamlar parite etkisiyle düşerken miktar endeksleri de altın etkisiyle hem Ocak hem de Şubat'ta yükseldi. Ancak altın hariç ihracat miktarının ilk iki ayda yüzde 0.9 düştüğünü hesaplıyoruz."

Sanayi üretimindeki düşüşe rağmen yatırım malı imalat ve ithalatında artışların ise devam ettiğinin altı çizilen notta, "Ancak reel kesim güven endeksi de tıpkı tüketici güveni gibi Mart ayında sert düşüş gösterdi. Kamu harcamaları ise ılımlı oranda artarak büyümeyi desteklemeye devam ediyor" denildi ve şu değerlendirme yapıldı:

"Şubat ayında üretim verileri ekonomik görünümü desteklerken, Mart ayında sert düşen güven endeksleri önümüzdeki aylar için olumsuz sinyaller verdi. Bu gelişmeler ve 2014 yılı son çeyrek verilerinin de beklentimizin bir miktar üzerinde gelmesiyle Betam ilk çeyreğe ilişkin ilk tahminini yukarı yönlü revize etti. Bir önceki çeyreğe kıyasla büyüme tahminimizi yüzde 0.2'den 0.4'e revize ediyoruz. Önceki yılın aynı çeyreğine göre ise büyümenin ise yüzde 1,2 olacağını tahmin ediyoruz. "

Büyümenin 2014 yılında ağırlıklı olarak tüketim ve ihracattaki artıştan kaynaklanırken yatırımların yine büyümeye sıfıra yakın katkı yaptığı vurgulanan notta, hükümetin reel sektöre yönelik bir yatırım teşvik paketine işaret edildi ve "Paketin olumlu ve etkili olacağını düşündüğümüz kısımları gelişmiş bölgelere getirilen yatırım teşvikleri ve vadeli ithalatta KKDF'nin kaldırılıyor oluşudur. Ancak 3 yıldır yatırımlarda görülen durgunluğu yalnızca teşvik paketiyle gidermek oldukça güç" denildi.

Tüketici güven endeksinin uzun zamandır azalma eğiliminde olduğuna da dikkat çekilen Betam notunda, "En son Şubat ayında yüzde 4.8 daha azaldı. Özel tüketim vergisi gelirleri ise Şubat ayında yüzde 0.4 arttı. Bu verilere göre 2015'in ilk çeyreğinde özel tüketimde sınırlı bir artış bekliyoruz" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler