İşçiye üçlü abluka

Renault Avrasya Bölge Başkanı Kugler, ‘İş bırakma eylemi Türkiye açısından bir tehdit’ dedi ve ekledi: ‘Böyle bir durum devam ederse, uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz’

Yayınlanma: 21.05.2015 - 23:52
Abone Ol google-news

Renault Avrasya Bölge Başkanı Jean Christophe Kugler, İstanbul Autoshow 2015’te, OYAK Renault’nun Bursa fabrikasındaki işçilerin iş bırakma eylemine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Metal eylemi Ankara’ya ulaştı

Fransa’da 54 bin Türkiye’de 11 bin Avro kazanıyorlar

Kugler, OYAK Renault’nun Bursa fabrikasındaki işçilerin iş bırakma eyleminin Türkiye açısından bir tehdit olduğunu belirterek, “Bu konu, tedarikçi tabanımıza güvenerek ilerleyebilmemiz açısından bir problem teşkil ediyor. Böyle bir durum devam ederse, uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz” dedi.

‘Konu önemli’

Bunun sadece Renault’nun meselesi olmadığını ifade eden Kugler, Türkiye’ye bir tehdit olması açısından bu konunun önemli olduğunu dile getirdi.

Bir ülkeye yatırım için olmazsa olmazların istikrar, sosyal barış ve yüksek potansiyel olduğuna işaret eden Kugler, şunları söyledi: “Biz Türkiye’ye çok fazla yatırımla ve taahhütle bağlanmış durumdayız ve hep uzun süreli bir operasyon düşünüyoruz. Ama bu mesele sadece Bursa tesisi için değil Türkiye için bir risk aslında. Türkiye’deki tedarikçiler, yurt dışına tedarik edemezse burada bir risk ortaya çıkar. Bu konu, tedarikçi tabanımıza güvenerek ilerleyebilmemiz açısından bir problem teşkil ediyor. Böyle bir durum devam ederse, uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz. Çünkü bu bir tehdit; istikrar ortamını ve sosyal barışı değiştiren bir durum.”

Destek var

Ege’de Petrol İş Sendikası, Bursa’daki metal işçilerinin direnişine destek verdi. Petrol İş üyeleri Bursa’daki mücadelenin kendi gelecekleri açısından da önemli olduğuna değinerek, başarının işçi sınıfının mücadelesi adına tarihsel önem taşıdığını açıkladılar.

Türk-İş: Bazı işçilerin işbaşı yapması olumlu

Türk-İş Yönetim Kurulu dün yaptığı yazılı açıklamada, eylemlerin bazı çevrelerin yönlendirmesiyle, sendika karşıtı bir propagandaya dönüştürüldüğünü savundu. Açıklamada, “Oysa dünyanın iki yüz yıllık geleneği göstermiştir ki, sendikasız bir endüstri ilişkileri sistemi, işçiler için kısa süreli başarılar getirse de kalıcı değildir ve sonuç itibariyle örgütsüzlüğü ve sömürüyü artırmaktadır” denildi. Türk-İş, bazı iş yerlerinde çalışan işçilerin işbaşı yapmış olmasının da kendileri açısından olumlu bir gelişme olduğunu bildirdi.

10 kişiye örgüt suçlaması

Bursa’da Renault, TOFAŞ, Valeo, Ototrim ve Ford Otosan fabrikalarında metal işçilerinin direnişi bir haftayı geride bırakırken, toplam 10 kişi “işçileri kışkırttıkları” iddiasıyla önceki gün gözaltına alındı. Bursa Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen 10 kişi ifade vermeyi reddetti. Gözaltındakilerin, “Silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçlamasıyla bugün veya yarın adliyeye sevk edileceği ifade edildi.

Patronlardan ortak çağrı

Bursa’da başlayarak yayılan metal işçilerinin eylemlerine ilişkin patronlardan ortak açıklama geldi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) açıklamasında, “Eylemler tüm taraflara zarar vermektedir. İşçilerimizi sağduyu ile davranmaya, işverenin çağrısına kulak vermeye ve eylemleri sona erdirmeye çağırıyoruz. Ülkemize, işimize, ailelerimize ve işletmelerimize olan sorumluluğumuz ile işlerimize dört elle sarılarak üretime başlamalıyız” denildi. Otomotiv sanayinde üretimin sürekliliğinin pek çok sektörü yakından ilgilendirdiği belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Sendikal örgütlenmenin olduğu bir sektörde, hak aramanın yolunun karşılıklı diyalog ortamını korumaktan geçtiği aşikardır. Toplu iş sözleşmesi yürürlükte iken, yasal olmayan yollara başvurmak, sadece üretimin sürekliliğine zarar vermekle kalmayacak, bu diyalog ortamının zedelenmesine de sebep olacaktır.”

Ford’da üretim yeniden başladı

Kocaeli’deki Ford Otosan’da dün saat 16.00’dan itibaren 16.00-24.00 vardiyası ile yeniden üretime başlandı.

Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Yücel Yücel, Coşkunöz Metal’de üretimin başlaması ve yedek parça ikmalinin yeniden yapılması sonucu, Ford Otasan’ın dün saat 16.00’dan itibaren üretime başladığını duyurdu.

Yücel Yücel açıklamasında, “Bugün (dün) saat 16.00’dan itibaren 16.00-24.00 vardiyası ile yeniden üretime başlanacak” dedi.

Renault’da polis, işverenin suç duyurusunda bulunduğunu ve eylemin yasal olmadığını belirterek işçilerden fabrikayı boşaltmalarını istedi. Ayrıca işçilerin fabrikayı boşaltmamaları halinde cezai işlem uygulanacağını bildirdi. Ancak işçiler fabrikayı boşaltmadı. TOFAŞ’ta da benzer gelişmeler yaşandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler