Rusya Türk mallarının girişini durdurdu

Uçak krizinin ekonomik etkileri beyaz et alımının durdurulmasıyla başlarken, ihraç mallar ‘sayım’ gerekçesiyle Rusya’ya sokulmuyor. Tur satışları tek tek duruyor

Yayınlanma: 26.11.2015 - 02:29
Abone Ol google-news

Türkiye’nin Rus yapımı SU-24 tipi savaş uçağını “hava sahası ihlali yaptığı” gerekçesiyle düşürmesinin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere de önemli yansımaları da gündeme gelmeye başladı. Rusya Başbakanı Medvedev “Rus uçağının Türkiye tarafından düşürülmesi ortak projelerin rafa kaldırılmasıyla sonuçlanabilir” açıklamasının ardından, önce beyaz et alımını durdurduğunu açıklayan ülkeye, aslında hiçbir Türk ürününün girişinin yapılmadığı belirtildi.

Türkiye’nin ikinici büyük ticaret ortağı ve en çok ihracat yaptığı yedinci ülke konumundaki Rusya ile ekonomik ilişkiler bıçak sırtında bir konuma geldi.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Rus savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ve insani ilişkiler dahil olmak üzere çok iyi olan ilişkileri zayıflatacağını ve verdiği hasarın düzeltilmesinin zor olacağını söyledi.

Medvedev, bu hasarın birçok önemli ortak projenin dondurulması ve Türk şirketlerin Rusya pazarındaki konumlarını kaybetmelerine de sebep olabileceğini belirtti.



Makine düştü

Reuters’ın haberine göre de tüm Türk mallarının Rus gümrüklerine girişi durdu, mallar gümrüğe kabul edilmiyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, Rusya ile gerilen siyasi ilişkilerin ardından, tüm Türk mallarının Rus gümrüklerine girişinin durduğunu, malların gümrüğe kabul edilmediğini söyledi.

Dalgakıran, “Türkiye’nin Rusya’ya 800 milyon dolar olan makine ihracatı, Rusya ekonomik krize girdikten sonra zaten 300 milyon dolara düşmüştü” dedi.

Öte yandan Rus Interfax Haber Ajansı’nın geçtiği habere göre Rusya, Türkiye’den satın aldığı beyaz et alımını 1 Aralık itibarı ile durdurduğunu açıkladı.

Türkiye’nin Rusya’ya yaptığı önemli ihraç kalemlerinden birini de beyaz et oluşturuyor. Geçen yıl Rusya’ya 16 milyon dolarlık tavuk eti ihraç edildi. Bu rakamın, 2015 sonu itibarıyla 23.5 milyon doları bulması bekleniyordu.

Turizmde ağır kayıp

Rus tur şirketlerinin birbiri ardına satışları durdurduğunu açıklaması üzerine turizmde sektör temsilcileri konunun ciddiyetine dikkat çekti. Sektör temsilcileri, Rus turistlerden sağlanan yıllık 4.5 milyon turistten 4 milyar dolar seviyesindeki turizm gelirlerinin 2 milyar dolara inebileceği uyarısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da Rus vatandaşlarına Türkiye’yi ziyaret etmemeleri tavsiyesinde bulundu. Rusya’nın Türkiye’ye tur düzenleyen en büyük şirketlerinden Natalie Tours, Türkiye’ye tur satışlarını geçici olarak durduracağını açıkladı.

Öte yandan, Rusya ile gerilimin devam etmesinin, inşaat ve müteahhitlik sektörü açısından da önemli kayıp yaratabileceği belirtildi.

Dev projeler tehlikede

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün’ün verdiği bilgiye göre; Türk firmaları 2014’te Rusya Federasyonu’nda toplam tutarı 3.9 milyar doları aşan 47 proje üstlendi. Bu yılın ilk dokuz ayında ise toplam 2.3 milyar dolar tutarında 8 proje üstlenilirken; ortalama proje bedeli 80 milyon dolar seviyesinden 300 milyon dolara çıktı.

İş dünyası gerginlik istemiyor

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, Türkiye ile Rusya arasında gerginlik olmasını arzu etmediklerini belirterek, “Genelkurmay açıklamasından olayın Rus uçağının Türkiye’nin angajman kurallarını ihlali sonucu gerçekleştiği anlaşılıyor. Benzer tatsız olayların yaşanmaması için umarım, bölgede uçuş yapan taraflar bundan sonra daha dikkatli davranırlar” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler