Piyasalarda savaş korkusu

Suriye sınırında Rus jetinin düşürülmesinin ardından başlayan gerginlik piyasaları da sarsıyor. Rusya gerginliğine TCMB’nin bağımsızlığı endişeleri de eklenince dolar 2.93’ü aştı.

Yayınlanma: 27.11.2015 - 22:56
Abone Ol google-news

Suriye sınırında Rus jetinin vurulmasının ardından dolar/ TL’deki yükseliş devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla gerginlik tırmanırken, buna Merkez Bankası’nın bağımsızlığına ilişkin endişeler de eklenince dolar/TL 2.93’ü aşarak yaklaşık bir ayın zirvesine çıktı.

Dolar/TL Asya seansında yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesi olan 2.9310’yi gördü. Rusya ile gerginliğin ekonomik boyuta da taşınmış olması nedeniyle piyasalarda olumsuz seyrin devam etmesi bekleniyor

Bir bankacı, “Rusya ile yaşanan gerginlik azalmaz ve Rusya bazı boykotlara başlarsa Türkiye’ye etkisi ne olur, cari açık nasıl etkilenir gibi konular tedirginlik yaratıyor. Bu da TL varlıklar üzerinde baskı kurmayı sürdürüyor” dedi.

Önceki gün 3.7 kuruş yükselen dolar/TL 2.9150’den kapanmıştı. Dün de 2.9320’ye kadar yükseldikten sonra serbest piyasada kapanışı 2.9200 seviyesinden yaptı. Sepet bazında TL de 3.0957’ye kadar çıktı. Avro günü 3.1152’ye kadar yükseldikten sonra günü 3.0880 TL’den tamamladı.

Uluslararası piyasalar ise Çin ekonomisinin tekrar ayağa kalkmakta güçlük çektiğine ilişkin işaretlerle birlikte endişeli seyretti. Asya hisse senetleri, Çin’de sanayi şirketlerinin karındaki düşüşün dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin yönünü yukarı çevirmede güçlük çektiğine ilişkin endişeleri artırmasının ardından düşerken, yuan zayıfladı ve metaller değer kaybetti. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.2 değer kaybetti. Avrupa borsaları da düşüşle kapandı.

Bu hafta gelişen ülke kurlarında en iyi performansı Malezya ringgit’i gösterdi. Para birimi 20 Kasım’dan bu yana dolar karşısında yüzde 0.7 değer kazandı. Güney Afrika randı ise yüzde 2.7 düşerek bu ayın en büyük haftalık düşüşüne hazırlandı.

 

Merkez’in bağımsızlığı

Öte yandan yeni hükümet programında Merkez Bankası’nın para politikasında bağımsızlığına ilişkin vurgunun yer almaması piyasalarda endişe yaratırken, başta Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek olmak üzere üst düzey ekonomi yetkilileri bankanın yapısına müdahale etmek ya da bağımsızlığını kısıtlamak gibi bir düşünce ya da planın hiç bir şekilde olmadığını belirttiler.

Analistler açıklamaların tansiyonu düşürdüğünü belirtirken, Nisan 2016’da TCMB başkanı, ardından da diğer Para Politikası Kurulu üyelerinin atamalarının yapılacağını hatırlatarak, gelecek dönemde bağımsızlık konusunun tekrar gündeme gelerek endişe yaratabileceğine dikkat çekiyor

Türk Lirası dolar karşısında 20 Kasım’dan beri yaklaşık olarak yüzde 3.5 değer yitirdi. Rusya’nın savaş uçağının Türk sınırında düşürülmesi ve ardından gelen açıklamalarla artan gerilim bu düşüşte etkili oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler