Milli Piyango’nun satışı sil baştan

Özelleştirilmesi için ilk adımın 2009’da atıldığı Milli Piyango’da ERG-Ahlatcı Ortak Girişim Grubu lisans sözleşmesini imzalayamayınca ihalenin tekrarı gündeme geldi.

Yayınlanma: 11.12.2015 - 21:25
Abone Ol google-news

Bu yılbaşında vereceği 55 milyon liralık büyük ikramiye ve dağıtacağı 289 milyon 465 bin liralık toplam ikramiye tutarıyla umut dağıtan talih kuşu yeniden sahipsiz kaldı. Şans oyunlarından elde edilen geliri sadece geçen yıl 2.5 milyarı bulan Milli Piyango’nun özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek ikinci teklifi veren ERG-Ahlatcı Ortak Girişim Grubu’nun (OGG) lisans sözleşmesini imzalamaması üzerine gözler yeni ihale sürecine çevrildi. Ekonomistler ERGAhlatcı OGG’nin lisans bedelini gerekli süre içinde yatırmamasını döviz artışına bağlı ödeme güçlüğüne bağlasa da grup, basına yaptığı açıklamada sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını belirtmesi kafaları karıştırdı.

Açıklamada “İhale is¸lemleri neredeyse bas¸tan sona c¸ekis¸meli hale geldigˆinden, lisans so¨zles¸mesini imzalamamız mu¨mku¨n olamamıs¸tır” denilirken, ödeme tercihi konusunda fikirlerinin alınmadığı, hukuken imtiyaz niteligˆinde olan lisans so¨zles¸mesinin o¨zel hukuk so¨zles¸mesine dönüştürüldüğü ve kendilerinin taslak lisans so¨zles¸mesini parafeye davet edilmediği iddia edildi. Aynı zamanda grup, hukuki zemini her yo¨nden sagˆlam yeni bir ihalenin ileride yapılması halinde tekrar ihaleye katılabileceğinin de sinyalini verdi.

Yeni ihale yolda

Reuters’a konuşan bir ekonomi yetkilisi Milli Piyango özelleştirmesiyle ilgili daha önce mevzuatta oluşan bazı problemlerin çözüleceğini kaydederek “Döviz kurundaki değişim ihalenin iptale gitmesinde etkili oldu. Sonraki ihalede daha sağlıklı bir sürecin işlemesini bekliyoruz” dedi.

Öte yandan Maliye Bakanı Naci Ağbal da Milli Piyango’yu özelleştirme iradelerinin devam ettiğini vurguladı. Ağbal, firmaların, ihalenin dolar bazında değil de lira bazında olması yönündeki talebinin karşılanıp karşılanmayacağına ilişkin olarak da “Yeni bir ihale süreci başlıyor. Bu süreçte, bir önceki ihalede firmaların talepleri var, Danıştay’ın imtiyaz hususunda vermiş olduğu karar var. Tüm bu hususları gözönünde bulundurarak, elde edeceğimiz geliri en maksimum seviyeye çıkaracak yeni bir ihale dokümanı oluşturup, ihaleye çıkacağız” dedi.

 

Kur kaynaklı fark 2.5 milyar oldu

 Milli Piyango’nun ihale bedeli KDV dahil 3.2 milyar dolar olarak belirlenmişti. İhalenin yapıldığı 15 Temmuz 2014’te dolar kuru 2.12 TL iken TL karşılığı KDV dahil, 6.9 milyar lira yapıyordu. Şimdi ise 2.96 olan dolar kuru ile rakam 9.5 milyar liraya ulaştı.

Öte yandan ihale şartlarını yerine getirmeyen Ahlatcı Holding, kuyum işinin yanında doğalgaza da yatırım yapan bir şirket olarak dikkat çekiyor. Rus Gazprom ile yıllık 700 milyon metreküpten üç yıllığına gaz tedarik anlaşması yapan Ahlatcı, 5 kentin doğalgazının dağıtım ve işletimini sağlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler