CHP: Faturayı millet ödüyor

CHP’nin ‘Ekonomi Raporu’nda, hükümetin demokrasiyi ve hukuku tepeleyerek istikrarsızlık yaratmasının bedelini ise tüm milletin, artan faizler ve döviz kuru ile ödemeye başladığı vurgulandı.

Yayınlanma: 01.03.2014 - 23:03
Abone Ol google-news

CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcılığı’nın Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın koordinasyonunda hazırladığı 87. Ekonomik Görünüm Raporu’nda, hükümetin yolsuzluk ve rüşvet iddialarından “hukuku tepeleyerek” çıkmaya çalışmasının ekonomide ileriye dönük algıları bozduğu, bunun sonucunda doğan istikrarsızlığın bedelini de artan faizler ve döviz kuru ile milletin ödemeye başladığı ileri sürüldü.

Raporda ekonomideki son gelişmeler özetle şöyle değerlendirildi.

- ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımlarını kısmaya başlama kararı ve ardından Türkiye’de hükümetin içine düştüğü “yolsuzluk ve rüşvet” skandalının siyasi tansiyonu artırması ekonomideki beklentileri bozdu. Öncü veriler 2014’ün ilk üç ayı ve hatta sonrasında Türkiye’nin düşük büyüme, buna karşın yüksek enflasyon makası arasında sıkışacağını gösteriyor.

- Risk algısındaki bozulmanın faturası önce Hazine’ye çıktı. 24 ve 25 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilen 5 iç borçlanma ihalesinde tekliflerin yüzde 80’i “değişken kuponlu” ve “TÜFE’ye endeksli” kâğıtlara geldi. 25 Şubat 2014’te gerçekleştirilen referans borçlanma ihalesinde bileşik faiz yüzde 11.18’e çıktı. Anlaşılıyor ki ekonomik aktörler ileriye dönük riskleri taşımak istemiyor. Piyasa riskleri Hazine’nin üstüne yıkmaya çalışıyor.

- İleriye dönük beklentilerin bozulmasında, rüşvet ve yolsuzluk iddialarına muhatap iktidarın, bu iddialardan hukuku tepeleyerek ve bir devlet krizi yaratarak çıkmaya çalışmasının da önemli bir rolü var. Hükümetin soruşturmanın üstünü kapatmaya çalışması, Türkiye’ye yönelik bakış açısını çok olumsuz etkiliyor. Doğan istikrarsızlığın bedelini de artan faizler ve döviz kuru ile millet ödemeye başladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler