'Enflasyon alarm veriyor'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Hükümetin yanlış ekonomi politikaları ve içine düştüğü yolsuzluk ve rüşvet skandalını örtebilmek için hukuku tepelemesi nedeniyle vatandaşlarımızın 2014'te iki koldan sıkışacağı anlaşılmaktadır" açıklamasında bulundu.

Yayınlanma: 03.03.2014 - 14:22
Abone Ol google-news

CHP'li Öztrak, yaptığı yazılı açıklamada, Şubat ayı enflasyon rakamları hakkında basın açıklamasını değerlendirdi.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre 2014 Ocak ayında yüzde 7,8 olan yıllık enflasyonun; Şubat ayında 7,9'a çıkarken "çekirdek enflasyonda" rekor artışlar olduğunu ifade eden Öztrak, "Çekirdek enflasyon göstergelerinden 'H endeksi' 2012 Ocak ayından bu yana en yüksek seviye olan yüzde 8,63'e çıkarken, 'I Endeksi' son 81 ayın rekorunu kırarak yüzde 8,43'e ulaştı. Bu durum enflasyondaki artışın geçici olmadığını, önümüzdeki aylarda da artış eğiliminin süreceğini gösteriyor" dedi.

Tüm bu veriler ve ileriye yönelik risklerin 2014'te çift haneli enflasyon ihtimalinin yüksek olduğuna işaret etiğini aktaran Öztrak, "Nitekim, Türk Lirasının kur sepeti karşısında, son bir yılda, yüzde 26'ya varan değer kaybı henüz enflasyona tam olarak yansımadı. Öte yandan kurdaki artışa karşın elektrik ve doğalgaz zamları yerel seçimlerin ardına ötelendi. Yine kuraklık nedeniyle başta gıda fiyatlarında olmak üzere vatandaşın temel tüketim ürünlerinin fiyatlarında ciddi artışlar bekleniyor. Hükümetin yanlış ekonomi politikaları ve içine düştüğü yolsuzluk ve rüşvet skandalını örtebilmek için hukuku tepelemesi nedeniyle vatandaşlarımızın 2014'te iki koldan sıkışacağı anlaşılmaktadır" ifadelerini kullandı.

İlk olarak, bu yıl vatandaşın gelirinde kayda değer bir artış olmayacağının altını çizen CHP'Li Öztrak, şunları kaydetti:

"2014'te resmi büyüme hedefi yüzde 4 olmasına karşın, Türkiye'ye ilişkin büyüme tahminleri bunun yarısına (yüzde 2 civarına) kadar düşmüştür. Hem TL'nin değer kaybı hem de büyümenin düşük kalması, 2014'te kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolar tuzağından çıkmasını güçleştirecektir.
İkinci olarak, artan hayat pahalılığı vatandaşın cüzdanını vuracak, alım gücünü düşürecektir. Geliri artmayan vatandaş, artan hayat pahalılığı nedeniyle borçlarını ödemekte daha da zorlanacaktır. Tüm bu gerçekler ortada olmasına karşın vatandaşın sıkıntıları hükümetin gündeminde değildir. Suçluların telaşı içindeki Hükümet, tüm enerjisini ve gücünü yolsuzluk ve rüşvet iddialarını kapatmak için kullanmakta, hukuk devletini ortadan kaldırmakta ve kamu vicdanında yaralar açmaktadır. Hükümetin başı, güven ve istikrar önündeki en büyük engel haline gelmiştir. İçinde bulunduğumuz aydan başlayarak önümüzdeki seçimler değerli vatandaşlarımızın kendi kaderlerine el koyması için ciddi bir fırsattır. Yolsuzluk ve rüşvet batağına saplanıp kalmış AKP'ye yol vererek, ülkemizde güven ve istikrarı tesis etmek vatandaşlarımızın elindedir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler