WSJ: Türkiye'de gayrimenkul piyasası tehlikede

Türkiye'de yaşanan çalkantılı dönemden en çok etkilenen sektörlerden biri gayri menkul oldu. Analistler gayrimenkul satışlarının bu yıl 10.000 adet olarak gerçekleşeceğini öngörüyor.

Yayınlanma: 05.03.2014 - 11:58
Abone Ol google-news

Wall Street Journal’da son olarak kaleme alınan bir makalede Türkiye’deki politik ve ekonomik çalkantının ülkenin ana direklerinden birini yerinden oynatabileceği yazıyor:  gayrimenkul piyasasının gelişimi.

Makalede  ‘’Geçtiğimiz on yıl boyunca, inşaat mühendisleri rekor hızda evler, ofisler, alışveriş merkezleri inşa ettiler. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası İntes verilerine göre, gayrimenkul sanayisi 2002’den bu yana ülke ekonomisine 800 milyar dolar katkı sağladı. Fakat geçtiğimiz yıl Türk lirasında yaşanan keskin düşüş,  faizlerin yükselişi büyüme motorunu tehdit ediyor. Yatırımcılar aynı zamanda 16 aylık seçim dönemi boyunca konut almak konusunda isteksizler. Bu da gelecek 10 yıllık dönem boyunca Türkiye’nin kaderini etkileyecek’’ ifadeleri yer alıyor.

Makalede şimdiden apartman satışları durgunluk sürecine girdiğine; çünkü müşterilerin mortgage kredilerine ödedikleri faiz oranlarında yükseldiğine dikkat çekiliyor. Mayıs 2013’de rekor düşük seviyede ortalama yüzde 7,4 olarak gerçekleşen faiz oranları, şu anda yüzde 14’e yükseldi.

Emlak Konut GYO, Ocak ayında konut satışlarının geçtiğimiz aya göre yüzde 39 düştüğünü söyledi. Analistler gayrimenkul satışlarının bu yıl 10.000 adet olarak gerçekleşeceğini öngörüyor. Bu rakam geçtiğimiz yıl 15.175 olarak gerçekleşmişti. (Thelira)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler