Ete zam mı geliyor?

SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yörük, kuraklık, kur artışları ve arz kısıtlığı nedeniyle et fiyatlarında artış yaşanabileceğini açıkladı.

Yayınlanma: 01.04.2014 - 19:07
Abone Ol google-news

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Murat Yörük, "Kuraklık, kur artışları ve arz kısıtlığı nedeniyle et fiyatlarında artış yaşanacağı öngörülmektedir. Besilik hayvan ithalatının hem üretici, hem sanayici hem de tüketici açısından yararlı olacağını düşünmekteyiz" dedi.

Yörük yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kış aylarında yeterli yağış alamadığını belirterek, bu durumun hem barajların doluluk oranlarını hem de hububat üretimini olumsuz etkilediğini söyledi.

Son dönemdeki yağışların tarımsal anlamda yeterli olmadığını ifade eden Yörük, Trakya, Ege ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinin bazı kısımlarına yağışların yeterli geldiğini kaydetti.

Yörük, kuraklık nedeniyle bazı bölgelerde tarımda verim düşüklüğü ve rekolte azlığı yaşanacağını dile getirerek, "Kuraklığın dışında ülkemizde son aylarda, avro ve dolar paritesinde önemli artışlar kaydedilmiştir. Tüm bu sebepler, yem fiyat artışlarına ve özellikle de maliyet girdilerinin artışına sebep olmuştur. Ülkemizde özellikle 2013'ün ilk yarısında süt üreticilerinin yem girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle düşük verimli olan inekler kesime gönderildi. Damızlık hayvan yetersizliğinden dolayı azalan doğumlar nedeniyle bu aylarda besilik hayvan sayısında da azalma meydana geldiği bilinmektedir" diye konuştu.

"YAZIN KARKAS ETTE FİYAT ARTIŞI YAŞANACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR"
Türkiye'deki büyük besi çiftliklerin büyük kısmında doluluk oranının yaklaşık 40-50 olduğunu belirten Yörük, besicilerin hem yatırım hem de çiftliklerin doldurulması noktasında tedirgin davrandığını bildirdi.

Yörük, yaz aylarında turistlerin Türkiye'ye gelmesiyle et ve süt talebindeki artışa karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayarak, "Karkas ette yaz aylarında bir fiyat artışı yaşanacağı görülüyor. Önlemlerin şimdiden alınıp, bu zorlu sürecin hem üretici, hem de tüketici lehine olacak şekilde aşılması gerekmektedir. Bu önlemlerin başında da besi hayvan ithalatı gelmektedir. Kuraklık, kur artışları ve arz kısıtlığı nedeniyle et fiyatlarında artış yaşanacağı öngörülmektedir. Besilik hayvan ithalatının hem üretici, hem sanayici hem de tüketici açısından yararlı olacağını düşünmekteyiz" ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler