Merkez, faizi artırmak zorunda kalacak

JCR’ye göre küresel faiz hareketleri ve TL’deki erimenin enflasyona yansımasıyla birlikte para politikasında faiz artırımı gündeme gelecek.

Yayınlanma: 16.12.2016 - 22:46
Abone Ol google-news

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, kısa vadeli gelecek dönemde faiz artışı beklediklerini söyledi. Ökmen yaptığı yazılı açıklamada, “TL’deki değer kayıplarının fiyat istikrarına geciken yansımalarının gerçekleşmesine ve küresel faiz hareketlerine bağlı olarak, kısa vadeli gelecek dönemde Türkiye’deki para politikası kararları faiz artırımı yönünde güncellenecek” dedi.

Orhan Ökmen, yakın gelecekte kısa vadeli faiz oranlarının Merkez Bankası tarafından hedeflenen faiz koridoru içerisinde oluşması ve bu aralıkta tutulması zorlaşacağı için Türkiye genelinde likidite koşullarının da zorlaşacağını belirtti. Ancak Ökmen’e göre bu zorlaşma para piyasalarının etkinliğini ve ödeme sistemlerinin kesintisiz çalışmasını sınırlayacak önemde olmayacak.

Hazine işlemleri önem kazanacak

Ökmen, “Gelecek yıl likidite koşullarında oluşacak zorlukların aşılması TCMB’nin uygulayacağı para politikasının piyasalardaki olağandışı gelişmelere karşı yeterli esnekliğe sahip olmasına bağlı olacak. Para politikasının yanında Hazine işlemlerinin etkileri de daha fazla önem kazanacak” diye konuştu.

Bankaların sahip olduğu yüksek Sermaye Yeterliliği (SYR) seviyesinden taviz verme ve ilave kredilendirmelerin SYR üzerinde yaratacağı aşındırmaya katlanabilecekleri tolerans seviyelerinin 2017 yılında reel piyasaların likidite ihtiyaçlarının sürdürülebilirliği açısından önemli olacağını söyleyen Ökmen, “Yıl sonuna doğru kamu işlemlerinde başlayan hareketliliğin, sistemin fonlama ihtiyacını 2017 yılında önemli ölçüde değiştireceğini bekliyoruz” dedi.

Bankaların riski azaldı

Ökmen, yıl içerisinde zorunlu karşılık oranlarının düşürülmesi, TL cinsi zorunlu karşılıkların faiz oranlarının ve faiz ödeme koşullarının yeniden düzenlenmesi, Merkez’in bankalarla yaptığı TL işlemlerin teminat koşullarının kolaylaştırılması ve benzeri uygulamaların bankacılık sisteminin fonlama ihtiyacı ve riski üzerinde azaltıcı etki yaptığını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler