Yazlık bereketi

Yaz mevsimi geç gelmesine rağmen yazlık bölgelerde ciddi hareketlilik yaşanıyor. Bu yıl en çok talep gören yazlık bölgeler arasında Antalya, Didim, İzmir, Silivri ve Şile var.

Yayınlanma: 13.07.2017 - 21:23
Abone Ol google-news

Yaz sezonunun başlamasıyla beraber İstanbul’da şehir merkezine nispeten yakın lokasyonlardaki yazlıklar ile Ege ve Akdeniz sahillerinde büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Son birkaç yılda Ege ve Akdeniz kıyılarındaki birçok yerleşim yeri, gerek yerli turist gerekse de ulaşım rahatlıkları sebebiyle yaz sezonu boyunca artan hareketliliğe sahip duruma geldi. Hatta İzmir’in başta Çeşme ilçesi olmak üzere, Urla ve Seferihisar ilçelerinde de artık yazlık konutlar yaz-kış oturmak için tercih ediliyor.

Ege’nin kuzey kısmında göze çarpan sahil yerleşimleri olan Dikili ve Ayvalık yerleşimlerinde de sadece yaz mevsiminde kullanılan ikincil konuttan tüm yıl boyunca kullanılan apartman dairesi tipinde birincil konuta kayılıyor. Özellikle Çeşme- Urla-Güzelbahçe ilçelerinde son bir yılda yüzde 20 civarında değer artışı oldu. En gözde yazlık mekânlarının gelişimi şöyle:

ÇEŞME’de en çok rağbet gören bölgeler başta Alaçatı ve Ilıca mahallesi olmak üzere; Boyalık, Reisdere, Dalyan, Altınkum ve son yıllarda ise Çiftlikköy mahallesi. Alaçatı’nın çarşısı olarak bilinen kentsel sit alanına yakın bölgelerde ve Alaçatı sörf yolu üzerindeki Alaçatı-port bölgesinde fiyatlar 7 bin TL/m2 ile 12 bin TL/m2 aralığında değişiyor. Özellikle Çeşme- Urla arasındaki yolun iyileştirilmesiyle bölgeye olan ilgi ve yoğunluk daha arttı.

MARMARİS’te şu anda bölgede 15 yıl ve üzeri binalarda metrekare satış fiyatı 3 bin TL ise 3 bin 500 TL bandındayken sıfır binalarda bu seviye 4 bin 500 TL civarında.

BODRUM genelinde denize hâkim manzarası bulunan, markalı konut projelerinin 15 bin TL/m2 ile 30 bin TL/m2 birim fiyat arasında alıcı bulduğu görülüyor. Bodrum’da bir gayrimenkulün değerini emlağın yaşı, kullanılan malzemesi, denize uzaklığı gibi pek çok parametre belirliyor.

AYDIN Türkiye’nin en köklü turizm merkezlerinden biri olan Kuşadası’nda Davutlar ve Güzelçamlı bölgeleri en çok rağbet gören bölgelerden. Aydın’da en uygun fiyatlı yer ise halen Didim. Didim’de metrekare fiyatları 1.890 TL ile 2 bin 450 TL arasında değişiyor. Didim’de yabancı yatırımların yüzde 70‘ini İngilizler oluştururken, Belçika, Fransa, Hollanda ve Rusya onu takip ediyor.

ANTALYA bölgesinde gayrimenkule olan ilgi yükseldi. Bunun arkasında 2015’ten itibaren düşen yazlık fiyatları etkili oldu. Metrekare fiyatlarının 1.000 TL ile 5 bin 000 TL arası değiştiği Antalya’da en çok talep gören bölgeler ise; Konyaaltı ve Lara bölgeleri olarak ön plana çıkıyor. Özellikle iç turizm ve yabancı yatırımcının ilgisinden kaynaklı olarak Alanya, Manavgat- Side, Kemer, Kaş-Kalkan bölgesindeki turizm amaçlı gayrimenkul satışları da artarak devam ediyor.

SİLİVRİ İstanbul’da merkeze yakın olmak isteyenlerin yazlıktaki ilk tercihi oldu. Silivri’de konutta 2016 Ocak ayında 1.750 TL olan metrekare satış fiyatları bugün ikinci ellerde 1.900 TL seviyelerinde seyrediyor.

Konut hesabına 12 bin başvuru

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yürüttüğü ‘Konut Hesabı’ uygulamasına Ağustos 2016 tarihinden bu yana yaklaşık 12 bin kişi başvurdu. Yurttaşlar 13 farklı bankada açılan hesaplarda toplamda 60 milyon lira biriktirdi. Ev sahibi olma hayali olan yurttaşlar, konut hesabına 5 yıl boyunca düzenli ödeme yapmaları halinde devletten 16 bin liralık yardım alacaklar. Konut hesabı uygulamasında devlet katkısından faydalanabilmek için Türk vatandaşı olmak, konut sahibi olmamak ve konut hesabına en az 3 yıl boyunca düzenli ödeme yapmak gerekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler