Açık yüzde 80 arttı

Türkiye’nin dış ticaret açığı temmuz ayında 8.8 milyar dolara çıkt. Açığı iki etken körükledi: 15 Temmuz darbe girişimi ve altın ithalatı.

Yayınlanma: 03.08.2017 - 06:35
Abone Ol google-news

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’nin ihracatı Temmuz’da yüzde 28.69 artışla 12.64 milyar dolar, ithalatı yüzde 45.84 artışla 21.43 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Temmuzda dış ticaret açığı, altın ithalatındaki artış ve geçen yılki 15 Temmuz darbe girişimi kaynaklı düşük baz etkisiyle yüzde 80.41 artarak 8.79 milyar dolar oldu. Geçen yılın temmuz ayında yüzde 66.9 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı ise bu yılın temmuz ayında yüzde 59’a kadar düştü. Diğer bir deyişle Türkiye geçen ay 3 birimlik dışsatıma karşılık, 5 birimlik dışalım yaptı.

Almanya düştü

Bakanlığın verilere göre bu yılın ilk yedi ayında ise dış ticaret açığı yüzde 20’lik artışla 32.9 milyar dolardan, 39.6 milyar dolara çıktı. Yılın ilk yedi aylık döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 71.2’den yüzde 69.4’e geriledi.

Temmuz ayında en çok ihracat yapılan ülke 1.2 milyar dolar ile Almanya olurken, Birleşik Arap Emirlikleri 1.1 milyar dolar, Almanya’yı takip etti. En çok ihracat yapılan ilk 3 ülke arasındaki Almanya’nın Türkiye’nin toplam ihracatındaki payı yüzde 9.8’den yüzde 9.6’ye gerilerken, BAE’nin payı ise yüzde 3.8’den yüzde 8.7’ye ulaştı.

Otomobil satıldı

Bakanlık verilerine göre Temmuz’da en çok ihracat gerçekleştiren sektör otomotiv oldu. Motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler, diğer kara taşıtları faslında 2.07 milyar dolar, kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler faslında 1.32 milyar dolar ve kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler faslında 1.08 milyar dolar ihracat gerçekleşti. Verilere göre Temmuz’da en çok ithal edilen fasıl 2.9 milyar dolar ile mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler olurken; bu faslı 2.8 milyar dolar ile kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler ve 2.48 milyar dolar ile kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler takip etti.

‘ARTIŞ SÜRECEK’

Ticaret açığındaki artışta, artan altın ve enerji ithalatı ile iç talepteki hızlanmanın etkili olduğuna değinen QNB Finansbank Başekonomisti Gökçe Çelik, “İç talepte toparlanma ve enerji ithalatında yukarı yönlü düzeltmenin sürmesiyle açıktaki artışın da devam etmesini bekliyoruz. Altın ithalatındaki hızlı artış devam ederse, o da açıkta artışa neden olacaktır. İhracat tarafında ise kısmen ihracat pazarlarındaki güçlü büyüme görünümüyle artış devam edebilir. Buna karşılık ithalattaki büyüme hızı ihracat artışını geçecek gibi görünüyor ki 63 milyar dolar olan yıl sonu açık beklentimizdeki riskler yukarı yönlü” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler