Real işçisinin mücadelesi sürüyor

Tez Koop İş Sendikası yönetimi: Hileli iflas iddiası başta olmak üzere hukuki tüm yollara başvuruldu.

Yayınlanma: 30.08.2017 - 19:55
Abone Ol google-news

İflas ettiği ileri sürülen ve sendikanın hileli iflas başvuruları yaptığı Real işçilerinin örgütlü olduğu Türk İş’e bağlı Tez Koop İş Sendikası yönetimi, işçilerin mağdur edilmeyeceğini, bunun için bütün yöntemler denenmekte olduğu bilgisini verdi. Verilen bilgiye göre,

* Sendikanın toplu iş sözleşmesi yetkisinin bulunduğu Beğendik Mağaza İşletmeleri’ne ait Real Hipermarketler zincirinde, temmuz sonunda iflas işlemleri başlatıldı. Buna bağlı olarak çalışanlara yürürlükteki toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan kıdem tazminatı başta olmak üzere ücret ve sosyal haklar ödenmedi ya da eksik ödendi.

* Tez Koop İş, işletmede 01.01.2016-31.12.2017 arasında yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmesi imzaladı. 17.08.2017 tarihi itibarıyla; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kayıtlarına göre Real’de Türkiye genelinde 450 çalışan bulunuyor. Tüm çalışanlar içinde sendikalı üye sayısı 313.

* İşletme iflas kararı açıklandıktan sonra kapatılan mağaza ve çalışan sayıları şöyle: Ankara/Çankaya (Bilkent), çalışan işçi sayısı 123, üye sayısı 102, İstanbul/Fulya, çalışan işçi sayısı 94, üye sayısı 62, Kocaeli/ izmit, çalışan işçi sayısı 94, üye sayısı 81, Kocaeli/Gebze, çalışan işçi sayısı 83, üye sayısı 63.

UNI’ye anlatıldı

* İflas açıklanmadan önce kapatılan mağazalarda işten çıkarılan işçilere toplu iş sözleşmesinden ve yasalardan kaynaklanan haklarının bir kısmı ya da tamamı ödendi. Örneğin, İstanbul/Merter’de çalışanlar alacaklarını aldı.

* Beylikdüzü ve Ümraniye’de çalışanların 1 ya da 2 taksit alacakları kaldı, Bayrampaşa ve Kartal’da çalışanlar ise henüz hiçbir alacağını tahsil edemedi.

* Ankara/Etlik, Antalya ve Konya mağazalarında çalışanların alacakları yapılandırılırken, Antalya çalışanlarının son bir taksit alacağı kaldı.

* Konuya ve sürece ilişkin tüm gelişmeler, ilgili kurumlar ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başta olmak üzere; bakanlıklar, Türk-İş ve uluslararası üst örgüt UNI’ye aktarıldı. Bilgilendirmeler ve girişimler sürecek.

* Sınıfın sorumluluğunu omuzlarında hisseden bir sendika olarak yola ve mücadeleye devam edilecek.

Dayanışmaya evet, hakarete hayır

Tez Koop İş Sendikası Yönetim Kurulu adına gazetemize bilgi veren Genel Başkan Haydar Özdemiroğlu, emek hareketinin çok zorlu bir dönemden geçtiğini hatırlatarak, sınıfsal dayanışmaya her zaman olumlu baktıklarının, sınıfsal dayanışmayı hiç kimsenin reddedecek ne zihnitenin ne de lüksünün olmadığını dile getirdi.

Özdemiroğlu, görüşlerini şöyle özetledi:

“Hemen hemen her kurumda olabileceği gibi sendikalarda da eksiklikler hatta yanlışlar olabilir. Fakat bunları sınıf dayanışması adına düşmanca ifadeler kullanarak, 61.000 üyesi olan bir sendikayı hedef göstererek saygınlığını alaşağı etmek sizce emek örgütü olduğunu iddia eden bir sendikaya yakışır mı? Sınıf dayanışması bu mudur?

Konfederasyonumuz Türk-İş’e bağlı sendikalar arasındaki ilişkilerimizde belli bir nezaket, saygı ve hassasiyeti gözetirken, başka bir işçi konfederasyonuna bağlı sendikalarla ilişkilerimiz konusunda daha büyük bir nezaket, saygı ve hassasiyet göstermeye; özenli bir dil kullanmaya dikkat ediyoruz. Bunu dayanışma gösterdiğini ifade eden sendikalardan da beklemeye hakkımız olduğunu düşünüyoruz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler