Merkez riski gördü faize dokunamadı

Yüksek enflasyona dikkat çeken Merkez Bankası: Fiyatlar izlenecek. Sıkı duruş sürecek. Gerekirse ek tedbir alınacak.

Yayınlanma: 15.09.2017 - 06:34
Abone Ol google-news

Enflasyonun Türkiye ekonomisi için risk oluşturmaya devam ettiğini vurgulayan Merkez Bankası (TCMB), faiz oranlarını beklentiler doğrultusunda değiştirmeyerek, “Sıkı duruşa devam” mesajı verdi. TCMB’nin dün gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bir haftalık repo faizi yüzde 8, faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 9.25, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizi yüzde 7.25, geç likidite penceresi borç verme faizi de yüzde 12.25’te sabit tutulması kararı çıktı.

Büyüme için reformların önemine dikkat çeken PPK, şu değerlendirmeyi yaptı:

* Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetteki toparlanmanın güç kazandığına işaret ediyor. İç talepteki iyileşme devam ederken AB ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürüyor. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendiriyor.

Çekirdek risk

* Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve çekirdek enflasyon göstergelerine ilişkin gelişmeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturuyor. Bu çerçevede sıkı para politikası duruşu korunacak.

* Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elimizdeki bütün araçları kullanmaya devam edeceğiz. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecek. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Yüzde 10.7’lik enflasyon

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye için yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 10.7 olarak açıkladı. Türkiye’nin bu yıl yüzde 4.7, 2018 ve 2019’da yüzde 4.1 büyümesini bekleyen kuruma göre cari açık/GSYH oranı bu yıl yüzde 4.4, 2008’de yüzde 4.5, 2019’da yüzde 4.7’ye çıkacak. Türkiye’de enflasyonun hedefin ve benzer ülkelerdeki enflasyonun bir hayli üzerinde olacağına dikkat çeken Fitch, Merkez Bankası politikalarının TL üzerindeki baskıyı hafiflettiğini belirtti. Kuruluş, Türkiye’de finansman ihtiyacının yüksek olduğunun da altını çizdi.

 

     


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler