CHP'den ‘Vergilere karşı direnme' kararı... Halka ‘teslim olmayın' çağrısı

TBMM'nin 1 Ekim'de başlayacak yeni yasama yılının öncelikli gündem maddelerinden biri de başta otomobil olmak üzere birçok kalemde vergi artışları öngören torba tasarı olacak. Kamuoyunda tepkilere neden olan vergi artışlarıyla ilgili CHP, ‘direnme' kararı alırken, halka da ‘teslim olmayın' çağrısı yaptı.

Yayınlanma: 29.09.2017 - 20:35
Abone Ol google-news

<video:834755>

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'lerde değişiklik yapan kanun tasarısına yönelik eleştirilerde bulundu.

Kuzey Irak'taki gayrimeşru referanduma yönelik, Irak Kürt Bölgesel Yönetimine tehdit olarak, "Bir gece ansızın gelebiliriz" denildiğini belirten Özel, "Butehditin Barzani'ye yönelik olduğu düşünülüyordu. Ama bütün vatandaşlar gördü ki bir gece ansızın, bir torba kanun tasarısıyla geldiler. Sözlerinin arkasında durdular ve yaptıkları her şeyin maliyetini vatandaşın sırtına bindirdiler" ifadesini kullandı.'Bir gece ansızın geldiler vatandaşın sırtına bindirdiler'

 "Bu tehdidin Barzani'ye yönelik olduğu düşünülüyordu ama bütün vatandaşlarımız gördü ki dediklerini yapabiliyorlar, hakikaten bir gece ansızın gelebiliyorlar. Elimizdeki torba kanun tasarısıyla bir gece ansızın geldiler ve yaptıkları her şeyin maliyetini vatandaşın sırtına bindirdiler. O sözü söylediler, arkasında durdular ve bir gece ansızın vatandaşın sırtına bindiler."

'Artık ÇED raporlarını geciktirmek maden şirketinin lehine'

Söz konusu tasarı ile sadece vergilerin artırılmadığını, madencilik alanı da dahil bir çok sektörle ilgili düzenlemeler yapıldığını söyledi. Özel, "Devlet kendine şunu söylüyor, üç ay içinde Çevresel Etki Değerlendirme Raporu'nu (ÇED) ver, veremezsen de vermiş kabul edeceğim, olumlu sonuçlandı kabul edeceğim. Artık ÇED raporunu geciktirmek maden şirketinin lehinedir ve bürokrasideki her türlü gecikme veya ÇED raporu çıkana kadarki her zaman maden şirketinin çevreyi katledecekte olsa üç ay sonunda ÇED raporu verilmediyse verilmiş kabul edilecek. Bunun içinde örneğin bu var" dedi.

'Yandaşlara vergiden muafiyet getiriyorlar'

Atatürk Orman Çiftliği'nin 10 yıllığına Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edildiğini ifade eden CHP'li Özel, tasarı ile bu sürenin 30 yıla çıkarıldığını söyledi. Özel, tasarı ile şans oyunlarından alınan yüzde 10'luk verginin yüzde 20'ye çıkarıldığını da vurgulayarak, "Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni yüzde 40'a çıkardıklarını söylediler, metinler okununca en az yüzde 40 olduğu ama pek çok araç için yüzde 68'e varan artışlar yapıldığı ortaya çıkıldı. Merkez Bankası'nın denetleme kurulunu kapatıyorlar. Merkez Bankası ile uğraşıyor ya AKP'nin genel başkanı, şimdi denetleme kurulu raporu olmasın isteniyor Merkez Bankası'nın yaptığı işlerde. Fatih Projesi'nde KDV muafiyeti getiriyorlar. Yani bir yandan vatandaşın sırtına zam bindirirken bir yandan yandaşlara da vergiden muafiyet getiriyorlar bunları da bu torba yasayla yapıyorlar. Kaçak tütünle mücadele edeceğiz derken gariban vatandaşın sırtına yeni yükler ve ileride bir çok cezayla karşılaşabilecekleri bir takım tedbirler alıyorlar" diye konuştu.

'Zamma itiraz edene neredeyse terörist diyecekler'

CHP'li Özgür Özel bu düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olduğunu da savunarak, hükümetin bütün bunlar için ‘milli güvenlik gerekçesini' dile getirdiğini de belirtti. Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında vatandaşa örtülü olarak şunu söylüyorlar; zamma isyan etme seni milli güvenliğin karşısında gösteririm, zamma itiraz eden neredeyse teröristtir diyecekler. Bir Maliye Bakanı dünya tarihinde belki de ilk kez zam paketini müjde gibi açıklıyor. Böyle zam paketi açıklanır mı, zam paketini müjde gibi açıklayan bir Maliye Bakanı olur mu, insan içine nasıl çıkar bunlar, vatandaşın gözünün içine nasıl bakar, gerçekten şaşırmamak mümkün değil. Bunlar yediler içtiler, savurdular, çıkan faturayı mafya gibi ‘ben ödemeyeceğim arkadaş ödeyecek' diyorlar, ‘arkadaş' dediği hepimiziz…

'Bu kavgacı dış politikanın, israfın faturasıdır'

Eğer bir şey varsa vatandaşımız bilsin. Bu kesinlikle ülkenin güvenliği için değil, bu kavgacı dış politikanın faturasıdır, bu hesapsız referandum harcamalarının faturasıdır, bu yandaşı zenginleştiren peşkeş çeken sistemin faturasıdır, israfın faturasıdır, sarayın faturasıdır. Bu bedeli ödeyecekse bu hükümet ödeyecek. Bu bedeli vatandaş ödeyip de bunu ülkenin birliği için bütünlüğü için yapıyoruz demelerine izin vermeyeceğiz. Vatandaşı salak yerine koymalarına, vatandaşın aklıyla alay etmelerini de kabul etmiyoruz."

'Halkımızı direnmeye davet ediyoruz'

CHP'li Özgür Özel, torba tasarıyla, Kuzey Irak ve dış politika çuvallamasının gündeminin, başka bir negatif gündemle örtülmek istenildiğini ifade ederken, bunun bir iflasın, tükenmişliğin itirafı olduğunu, iktidarın da müflis bir tüccar gibi davrandığını söyledi. CHP olarak torba tasarıya karşı Mecliste direneceklerini belirten Özel, "Ama sadece Meclis'te direnmeyeceğiz, sadece konuşmayacağız. Bu zam paketine karşı, bu anayasaya aykırı pakete karşı aksiyon alacağız, bu pakete karşı eylemlilik içinde olacağız. Bu pakete karşı halkımızı teslim olmamaya, direnmeye ve bu direnci hep birlikte karşımıza dikilenlerin karşısına cesaretle dikilmeye ve başta zamlar bu paketteki her şeye tüm saldırılara karşı halkımızı direnmeye davet ediyoruz" diye 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler