Doğu ile Batı arasındaki dört kat farkı demokrasi bitirir

TÜSİAD ile TÜRKONFED’in hayata geçirdiği Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi’yle gelişmişlik farkının azaltılması, yeni iş sağlanması hedefleniyor.

Yayınlanma: 31.10.2017 - 23:32
Abone Ol google-news

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin daha çok yatırım çekebilmesi için önce can ve mal güvenliğinin sağlanması, bölgenin şiddetten ve terörden arındırılması gerektiğini söyledi.

Bölgelerarası gelir dağılımında “Doğu” ile “Batı” arasındaki adaletsizlik dört katına çıktı. Avrupa’da ise en zengin bölge ile en fakir bölge arasındaki fark 1.8 kat. TÜSİAD ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) hayata geçirdiği Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi (BORGİP) ile bölgelerarası gelişmişlik farklarının azaltılması ve bu bölgelerdeki iş insanları ve KOBİ’ler odağa alınarak, Türkiye’nin az gelişmiş bölgelerinde refahın artırılması amaçlanıyor.

BORGİP’in tanıtım toplantısında konuşan, Erol Bilecik, “Rekabet gücü yüksek, ekonomisi kuvvetli, güçlü ve mutlu bir Türkiye hedefini gerçekleştirmek için, hiç şüphesiz ki, demokrasi, insan hakları, laiklik, hukuk devleti, adalet, AB ile ilişkiler, bilimsel temelli bir eğitim sistemi, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konularda hızla ilerlenmesi gerektiğine işaret ederek, “Aksi takdirde yapılan yatırımlar veya sağlanan teşvikler, maalesef bizi bu hedefe ulaştırmakta yetersiz kalacak” ifadesini kullandı.

Bilecik, bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarının azaltılması için az gelişmiş bölgelere yönelik çeşitli teşvik programlarının yıllardır uygulandığını ancak bunların tek başına yeterli olmadığını, bölgesel kalkınmada devlet destekleri, devlete bağımlı bir özel sektör yaratmak yerine, oradaki özel sektörün rekabet gücünü artırmaya yönelik olması gerektiğini aktardı.

Eğitim şart

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu da, “Bir ülkenin geleceği eğitim, sağlık, adalet üzerine inşa edilirse, muhakeme etme yeteneği gelişmiş nitelikli yeni kuşaklar yetiştirilirse ancak refah, huzur, barış ve kalkınmanın inşa edilmesi mümkündür” dedi.

20 ŞİRKET BORGİP’TE

TÜSİAD BORGİP Çalışma Grubu Başkanı Şükrü Ünlütürk, BORGİP projesine ilişkin şunları söyledi:

* BORGİP, başarı hikâyeleri yaratarak, çarpan etkisi ile çok sayıda firmanın büyümesine, yeni firmaların kurulmasına yardımcı olmayı hedefleyen bir destek platformudur.

* BORGİP ile hedeflenen, KOBİ’lerin sürdürülebilir olarak büyümesine katkı sağlamak, bu amaçla başta yönetim becerileri, nitelikli insan kaynağı ve teknoloji olmak üzere ihtiyaç duydukları alanlarda desteklere ulaşabilmeleri için kolaylaştırıcı bir platform oluşturuyor.

* 20 firma, pilot mentorluk uygulamasına dahil edildi. BORGİP kapsamında, az gelişmiş bölgelerde imalat sanayiinde faaliyet gösteren ve 20 ila 249 çalışana sahip KOBİ’lere mentorluk desteği sunuluyor.

* Kariyer.net’in katkılarıyla projede, “Serbest Zamanlı Çalışan” modeli ile Anadolu’daki KOBİ’lerin, daha gelişmiş bölgelerdeki yaşayan deneyimli ve nitelikli insan kaynağına ulaşması için bir plaftorm oluşturuldu.

* Garanti Bankası’nın ana desteğiyle, öncelikle az gelişmiş bölgelerindeki KOBİ’lerin insan kaynakları, teknoloji ve yönetim becerilerini iyileştirmeyi hedefleyen proje, uzun vadede Türkiye’deki tüm KOBİ’lere odaklanacak.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler