İşsizlikte beklenti yükseldi: Yüzde 10.9

15 Kasım’da açıklanacak işsizlik verileri umut kırdı. SPM’nin öngörüsüne göre işsizlik yükselecek, tarım dışı yüzde 13.3’e çıkacak.

Yayınlanma: 08.11.2017 - 23:12
Abone Ol google-news

Hükümetin işsizliği düşürme hedefine karşın beklentiler kötümser çıktı. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM), 15 Kasım’da açıklanacak olan Ağustos-2017 dönemi işsizlik oranının, 0.2 puanlık artışla yüzde 10.9’a yükseleceğini tahmin etti. SPM’ye göre Ağustos-2017 döneminde tarım dışı işsizlik de 0.3 puan artarak yüzde 13.3’e çıkacak.

SPM, Kasım-2017 “Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri” çalışmasının sonuçlarını açıklarken, Ağustos-2017 dönemine ait 15 Kasım’da ilan edilecek işsizlik oranı tahminini de paylaştı. SPM Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan gözetiminde; araştırmacı Pınar Kaynak, TÜİK tarafından açıklanacak olan genel işsizlik oranı, tarım dışı işsizlik oranı, istihdam oranı ve sanayi istihdamı rakamlarına dair tahminlerini; bu verilerin kendi geçmiş değerleri ile GSYH ve Sanayi Üretim Endeksi’nin (SÜE) geçmiş değerlerini kullanarak gerçekleştirdi. SPM Araştırmacısı Pınar Kaynak, işsizliği etkileyen önemli 4 göstergenin hepsinin gerileme yönünde olmasının, işsizlik verisinin 0.2 puan artacağı yönündeki tahminlerini desteklediğini belirtti. Kaynak, Ağustos-2017 döneminde yatırım malları ithalatının (taşımacılık hariç) yüzde 6, ara malları ithalatının yüzde 13, sanayi üretim endeksinin 3.9 puan, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin de 0.1 puan azalmasına dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler