İthalat faturası yoksulları vuracak

BM Gıda ve Tarım Örgütü, gıda ve et ithalatı faturasının 2017’de rekor kıracağını, faturanın yoksul ülkeleri vuracağını açıkladı.

Yayınlanma: 13.11.2017 - 07:07
Abone Ol google-news

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, gıda emtia fiyatlarındaki istikrarlı seyre rağmen, gıda ithalatında toplam maliyet 2017’de 1.413 trilyon dolara yükselecek. Bu rakam, önceki yıla göre yüzde 6’lık artış ve en yüksek ikinci rekor anlamına geliyor.

FAO, ‘Gıda Görünümü Raporu’nda, geniş üretim ve güçlü arza rağmen dünyanın gıda ithalat faturasının arttığı uyarısında bulundu. FAO, ithalat faturasının ağırlaşmasının, yoksul ülkeler üzerindeki ekonomik ve sosyal etkilerinden endişeli. Yüksek ithalat faturası; gıda maddelerinin çoğunda artan uluslararası talebin yanı sıra nakliye ücretlerinin yukarıya tırmanmasından kaynaklanıyor. Endişe veren nokta ise, gıda ithalat faturalarında görülen çift haneli artışların en azgelişmiş ülkeler ve düşük gelirli gıda açığı olan ülkeler için ekonomik ve sosyal sonuçları.

Stoklar bol

FAO Ekonomisti Adam Prakash, “Faturaların yükselmesi tam olarak daha fazla gıdanın satın alınması anlamına gelmiyor, çünkü ithal etmenin maliyeti önemli ölçüde yükseldi” dedi. İthalat maliyetlerinin yükselmesi; stokların bol, hasat tahminlerinin güçlü ve gıda emtia pazarlarında arzın iyi olduğu bir dönemde geldi. Raporda şu tespitlere yer verildi:

* Et ithalat faturasının, bu sene 2016’ya göre yüzde 22 artarak 176 milyar dolara ulaşıp, tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkacağı öngörülüyor.

* Mango, ananas, avokado ve papaya ihracat hacmi, 2017’de toplam 10 milyar dolara ulaşacak ve tropikal meyveler böylece hızla küresel ticarette yıldız haline gelecek.

* 2008’deki üretimi 69 milyon ton olan söz konusu dört meyve üretimi, 2017’de 92 milyon tona yükselecek.

* Üretilen meyvelerin yüzde 95’i yerel olarak tüketilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler