Balıkçı yeni saha istiyor

Plansızlık nedeniyle sürekli taşınan kültür balıkçıları, sürdürülebilir alan olarak Mersin’e gitmeyi amaçlıyor.

Yayınlanma: 19.11.2017 - 21:09
Abone Ol google-news

Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği (SUYMERBİR) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İhsan Bozan, Türkiye’de su işletmeleri alanında yaşanan planlama sorununun her bir tesis için 1 milyon dolara mal olduğunu vurgulayarak, sürdürülebilir alan arayışında olduklarını söyledi.

Bozan, Bodrum’da düzenlediği basın toplantısında, Mersin’e yatırım yapmak istediklerini belirterek, “Planlama olmadığı için iki defa yer değiştirdik. Bohçamızı sırtımıza alıp taşımıyoruz, işletmemizi taşıyoruz ve her seferinde altyapı sıfırlanıyor” dedi. Bozan, “Devlet, su işletmelerinin yapılacağı alanları paydaşlarla birlikte önceden planlasaydı bu sorunları yaşamazdık. Ancak taraflar anlaştı, tesislerimizin açık denize taşınması gerçekleşti. Şimdi büyüme hedeflerimizi gerçekleştirmemiz için yeni alanlar arıyoruz” ifadesini kullandı. Bozan, halihazırda Muğla bölgesinin sektöre sağladığı istihdamın 10 bin civarında olduğunu kaydederek, Mersin’e planladıkları yatırım gerçekleşirse 2 bin 500 ile 3 bin civarında istihdam sağlanacağını ifade etti.

‘Algıyı kıramıyoruz’

Kültür balıkçılarının, çevreyi kirlettiğine ilişkin olumsuz algıyı düzeltmeye çalıştıklarını, Mersin’deki üniversite ve sivil toplum örgtlerine durumu izah etmeye çalıştıklarını anlatan Bozan, olumsuz algıyı kıramadıklarını aktardı. Bozan, “Devlet tarafından planlanmış alanlar büyümemiz için yeterli değil” dedi.

Yarısı kültürden

Kültür balıkçılığı 2016’da 800 milyon dolar ihracat yaparken yeni sahaların oluşmasıyla bunun 1.5 milyar dolara ulaştırılması hedefleniyor. Sektörünün yaklaşık 1 milyar 250 milyon Avro civarında hacmi olduğunu dile getiren Bozan, denizlerdeki gıda kaynağı ve çeşitliliğinin azaldığını ve kültür balıkçılığının giderek önem kazandığını vurgulayarak “Türkiye’de 2016’da üretilen 588 bin ton su ürününün 253 bin tonu kültür balıkçılığından geliyor. Türkiye’de üretilen su ürünlerinin yarısına yakını kültür balıkçılığından” diye konuştu.

59 ülkeye ihracat

İhsan Bozan, Kültür balıkçılığının yüzde 65’inin Muğla Güllük Körfezi’nde yapıldığını, Muğla civarındaki balık çiftliklerinin 2008’den itibaren planlanmış olan Bodrum ve Milas açıklarına kaydırıldığını söyledi. Mersin’e 75 milyon Avro tesis yatırımı yapmayı planladıklarını anlatan Bozan, kültür balığının 59 ülkeye ihraç edildiğini vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler