Yerli üretime darbe

Türkiye’de 10 milyon hektar mera varken, hayvan yemi ithalatında verginin sıfırlanması, yerli üretimin bitmesi olarak yorumlanıyor.

Yayınlanma: 22.11.2017 - 22:16
Abone Ol google-news

Türkiye, tarım politikalarının yanlışlığından dolayı her geçen gün daha fazla dışa bağımlı hale gelip, yerli üretimden uzaklaşıyor. 2016 itibariyla 23 bin 763 hektar tarım arazisi, 10 milyonu aşkın merası bulunan Türkiye, hayvan yemi ithalatı için de gümrük vergisini sıfırladı. Yağlı tohumlar, tıpta kullanılan bitkiler, saman ve kaba yemi de kapsayan ürünlerin gümrük vergisi oranı Gürcistan, Bosna-Hersek, Güney Kore ve Malezya için sıfır; AB ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği Ülkeleri, D8 ülkeleri ve diğer ülkeler için yüzde 10 olacak. Türkiye’nin yeteri kadar tarım arazisi varken tarımsal üretimin tüm girdilerinde sürekli ithalatı seçmesi ise yerli üretimi bitirmesi sebebiyle tepki çekiyor.

Hayvancılığın iflası

Yem tedariki için ithalatın seçilmesini skandal olarak yorumlayan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, “Kendi arazisini işletemeyen tarım politikası kepazeliktir. Türkiye’nin hayvancılığı iflas etmiş vaziyettedir” dedi. Yem açığının kapatılması için meraların ıslah edilmesi gerektiğini anlatan Atalık, “Meraları korumadıkça, üreticiye ucuz yem satmadıkça ucuz hayvancılık da üretim de hayaldir” diye konuştu.

'Üretici çıkmaza girer'

Türkiye’de, son 15 yılda Belçika’nın yüz ölçümünden (30 bin 528 km2) daha fazla tarım arazisinin işlenemez kılındığını dile getiren Ahmet Atalık, çiftçinin kazanç sağlayamayıp, işletmeyi bıraktığı tarım arazilerinin 29 milyon dekar büyüklüğünde olduğunu söyledi. Önceki gün Singapur’la imzalanan serbest ticaret anlaşması gereği 3 bin 169 tarım ürününün yüzde 13’ünde gümrük vergilerinin sıfırlanması konusuna da açıklık getiremediklerini aktaran Atalık, “Kokusu yakında çıkar. Yüz ölçümü Yalova’dan küçük, nüfusu İstanbul’un yarısı kadar, merası ve koyunu olmayan bir ülkeden mi medet umuyoruz?” diye konuştu. Yemi fiyatlarındaki artışa değinen Türkiye Yem Sanayicileri Birlik Başkanı Ülkü Karakuş da, hayvancılıkta yapılan ithalata tepki gösterdi. Karakuş, “Dövizde beklenenin üstünde meydana gelen artışla kesif yemlerde de artış var. Diğer nedeni yüksek mazot, hammadde, vergi rakamlarıdır. Bu birkaç yıl daha sürerse yerli üretici çıkmaz sokağa girer” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler