Metal işçisi iki yıllık sözleşmede ısrarlı

Metalde yaklaşık 140 bin işçiyi kapsayan toplusözleşme görüşmelerinde işçi sendikaları, iki yıllık sözleşme ve kıdem tazminatını kırmızı çizgi olarak belirledi.

Yayınlanma: 29.11.2017 - 23:27
Abone Ol google-news

Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarından aralarında Renault, Tofaş, Ford, Arçelik, Mercedes, Man gibi kuruluşların da bulunduğu metal işkolundaki yaklaşık 140 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde kritik sürece girildi. İşçilerin temel taleplerine karşı çıkan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) yarın ücret teklifini masaya getirmesi bekleniyor. MESS, sözleşmelerin 2 yıllık değil 3 yıllık olmasını, işe gelmeyenin ikramiyesinin kesilmesini ve kıdem zammının kaldırılmasını isterken, işçi tarafı ise özellikle “2 yıllık sözleşme ve kıdem zammını”, “kırmızı çizgi” olarak görüyor. MESS ile Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası, DİSK’e bağlı Birleşik Metalİş Sendikası ve Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası arasında 2017 grup toplu iş sözleşmesi müzakereleri devam ediyor. Şimdiye kadar MESS ile sendikalar arasında 5 oturum yapıldı.

117 bin işçi

Metal işkolunda en fazla üyeye sahip sendika Türk Metal Sendikası. Türk Metal, MESS ile 117 bin işçi adına sözleşme görüşmelerini yürütüyor. Sendika ile MESS arasındaki son toplantıda birçok maddede anlaşma sağlanamadı. Basına verdiği bilgide, “olmazsa olmaz” dediği 3 şartı gündeme getiren MESS, 3 yıllık sözleşme istiyor. Buna karşın Türk Metal Sendikası, 2 yıllık sözleşmede ısrarlı. Türk Metal Sendikası’nın 2 yıllık sözleşmeden geri adım atmayacağına dikkat çekiliyor. Bu arada MESS’in “3 şartını” kamuoyuna açıklamasının ardından Türk Metal Sendikası Başkanlar Kurulu da gelişmeleri değerlendirmek üzere bugün İstanbul’da toplanacak. Toplantıda izlenecek yol haritasının değerlendirileceği öğrenildi.

Yüzde 38 zam

Türk Metal Sendikası işçi ücretlerine ilk 6 ay için yüzde 38.28 zam istiyor. Sendika, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda da enflasyon + yüzde 2 artış talep ediyor. Taleplerde üç aşamalı bir zam paketi öngörülüyor. Birinci aşamada, “çekme” uygulamasıyla işçilerin ücretlerinde iyileştirme talep ediliyor. Toplamda yüzde 6.69 zam talebi anlamına gelen “çekme” yani iyileştirme uygulamasıyla ücret adaletsizliklerini gidermek amaçlanıyor. Yapılan iyileştirmelerden sonra sendika üyesi tüm işçilerin saat ücretlerine ilk altı ay için seyyanen 1 Lira 75 Kuruş zam talep ediliyor. İşçilerin saat ücretlerine her kıdem yılı için 15 kuruş “kıdem zammı” isteniyor. Sosyal haklarda yüzde 40 iyileştirme, Kurban bayramı harçlığına yüzde 60 zam isteyen sendikanın talepleri arasında, sözleşme süresinin 2 yıllık olması da bulunuyor.

Birleşik Metal 695 lira istiyor

Birleşik Metal-İş Sendikası ile MESS arasında da şimdiye kadar 5 oturum yapıldı. Birleşik Metal 695 TL istiyor. MESS’in karşı teklif verdiği maddeler özetle şöyle: Toplu sözleşmenin 2 yıllık olmasını isteyen Birleşik Metal-İş Sendikası, ilk defa işe girecek metal işçisinin ücretinin asgari ücretin yüzde 15 oranında üzerinde olmasını talep ediyor. Metal Sanayi İş Değerlendirme Sistemi’nin (MİDS) uygulandığı işyerleri için de iş gruplarına göre asgari ücretin yüzde 10’u ile yüzde 20’si oranında artış yapılmasını isteyen sendikanın ücret zam teklifi ise 3 bölümden oluşuyor. Bunlar Tamamlama, Kıdem Zammı ve mevcut ücret zammı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler