Faiz beklentisi arttı

Enflasyonda 14 yılın en yüksek rakamı yüzde 12.98’in görülmesi, Merkez’in faiz artışı beklentisini yükseltirken, dolar bir günde 10 kuruş birden geriledi.

Yayınlanma: 05.12.2017 - 23:03
Abone Ol google-news

Kasımda tüketici fiyatlarının (TÜFE) yüzde 1.49 artması ve yıllık enflasyonun yüzde 12.9 yükselmesi sonrasında piyasa, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan (TCMB) faiz artışı bekliyor. Dolar/TL, beklentilerin üzerindeki enflasyonun TCMB’den faiz artırım beklentilerini artırmasının ardından dün gün içinde 3.86’nın altına geriledi. Goldman Sachs, TCMB’nin 14 Aralık’taki toplantısında şu an yüzde 12.25 olan Geç Likidite Penceresi (GLP) faizinde 100 baz puanlık (yüzde 1) artışa gitmesini beklediğini açıkladı. GLP’de Morgan Stanley 75 baz puan, Nomura ise 100 baz puan artış bekliyor. Daha önceki yıllarda istisnai durumlarda kullanılan GLP, 2017’de TCMB tarafından ana fonlama aracı olarak kullanıldı. Ekonomistler, bu durumun 2018’de de sürmesini bekliyor. TCMB Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda, enflasyonda yükselişe en belirgin katkının, işlenmemiş gıda fiyatlarından geldiği, döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki yükselişin, enerji enflasyonunu olumsuz etkilemeye devam ettiği vurgulandı.

REK’te tarihi düşüş

Türkiye’nin fiyat düzeyinin ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine göre değişimini gösteren TÜ- FE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi (REK) kasım ayında 84.73 ile veri tarihinin en düşük seviyesine geriledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler