Taşeronda BİT yeniği

Hükümetin belediyelerdeki taşeron işçilere kadro kararı sorunu çözmeyecek.

Yayınlanma: 09.12.2017 - 21:12
Abone Ol google-news

Hükümetin taşeron işçilere kadro açıklaması belediye ve il özel idarelerindeki 400 bin taşeron işçide hayal kırıklığı yarattı. Belediye iktisadi teşekküllerinde (BİT) istihdam edilecek olan işçilerin ücretleri, belediye işçilerinin ücretlerinden daha düşük olacak. Güvenceleri de belediye yöneticilerinin insafına kalacak. Sosyal hakları ise kadrolu belediye işçilerine göre daha geride...

Hükümetin taşeron düzenlemesini bu hafta içinde yapılacak Bakanlar Kurulu’nun ardından Meclis’e sunması bekleniyor. Ardından da tasarının sendikalarla görüşüleceği belirtiliyor. Düzenlemenin en kritik noktası ise belediyelerdeki taşeron işçileri. Belediye ve il özel idarelerindeki 400 bin taşeron işçi, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nın 4-D maddesi kapsamında kadrolu işçi olmayı bekliyordu. Ancak bu işçiler 657 kapsamında daimi kadroya değil, BİT’lere alınacak.

Sosyal haklar geride

Şu anda belediyelerde 3 istihdam türü var. Bunlar belediyenin kadrolu işçileri, BİT’lerde çalışan işçiler ve taşeron firmalarda çalışan işçiler. BİT’ler Türk Ticaret Yasası’na tabi kuruluşlar. “Özel hukuk tüzel kişileri” olan bu kuruluşların bağımsız bütçeleri bulunuyor. Sendikaların tespitine göre, belediyelerin kadrolu işçileri ile BİT’lerde çalışan işçiler arasında ücret farkı var. BİT’lerde çalışan işçilerin ücretleri daha düşük. Ayrıca sosyal hakları da belediyelerin kadrolu işçilerine göre daha geride. Güvenceleri ise belediye yönetiminin insafına kalacak. Halen BİT’lerde çalışan işçiler kadro beklerken, hükümetin düzenlemesi ile onlara kadro verilmeyeceği gibi, taşeron firmalardaki işçiler de BİT’lere alınacak. Böylece belediye ve il özel idarelerindeki 400 bin taşeron işçinin kadro hayali de boşa düşmüş oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler