2017 hesapları tutmadı

Cumhuriyet Halk Partisi’nin eski milletvekili Umut Ora'a göre, ekonomide kötüye gidiş hızlandı AKP’nin başlangıçta açıkladığı tüm makro ekonomik hedefler saptı.

Yayınlanma: 25.12.2017 - 20:50
Abone Ol google-news

Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı, Cumhuriyet Halk Partisi’nin eski milletvekili Umut Oran ekonomide 2017 gerçekleşmeleri ve 2018’e ilişkin yaptığı durum değerlendirmesinde, “Ekonomide 2017 hesapları tutmadı” ifadesini kullandı.

Oran, demokrasi ve hukuk açığı, dış politikada gerilim, içte ve dışta herkesle kavga siyaseti ve yönetimde keyfiliğin damgasını vurduğu 2017’de, ekonomide kötüye gidiş hızlandığını AKP’nin başlangıçta açıkladığı tüm makro ekonomik hedeflerin saptığını söyledi. Oran şu tespitlerde bulundu:

* Çift haneli enflasyon, işsizlik ve faiz büyüyen dış ticaret açığı, cari açık ve bütçe açıkları dolayısıyla 2017, ekonomide bozulmanın arttığı bir yıl oldu. Artan belirsizlik ve güven kaybı nedeniyle yılın sonuna doğru piyasalarda daralma, paranın dönmemesi, kapanan işyerlerinde artış yaşanırken istihdamda kalıcı olmayan kurgu yöntemlerle kâğıt üzerinde sağlanan artış ve piyasaya pompalanan kamu kaynakları ve özellikle 3. çeyrekte kırılan suni büyüme rekoru ile ekonomide kötüye gidiş perdelenmeye çalışıldı.

Düşük büyüme

* 2018’de, dış kaynak girişlerinin azalacağı hatta net çıkış yaşanacağı, dövizde yükselişin süreceği, dış borç çevirmede maliyetlerin artacağı, temerrüt riskinin büyüyeceği net döviz pozisyon açığı 212 milyar dolara ulaşan reel sektör firmalarının kur farkı yükü ile zorda kalabileceği ve iflas dalgası yaşanabileceğini gösteriyor. Faiz, enflasyon, işsizlik hızla büyüyecek. 2017’deki büyümeyi tetikleyen teşviklerin tüketilmesi nedeniyle, ekonomide yavaşlamanın istatistiklere yansıyacağı 2018 yılında bizi “düşük büyüme” bekliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler