Enflasyon alarm veriyor

Hazine’nin net borçlanma ve nakit açığı rekoruna ulaştığı geçen yıldan bu yıla sirayet edecek zorlukların yanı sıra enflasyon da baş ağrıtmaya devam edecek.

Yayınlanma: 09.01.2018 - 22:28
Abone Ol google-news

Üst üste açıklanan veriler, ekonomide işlerin pek de parlak gidemeyeceğinin işareti niteliğinde. Global Menkul Değerler, 2018 Türkiye Strateji Raporu’nda, enflasyonun baş ağrıtacağı belirtilirken, “BIST100 için 12 aylık süreçte yeni hedefimizi yüzde 9 potansiyel ile 126 bin olarak belirliyoruz. En iyi senaryo 145 bin, en kötü senaryo 101 bin olacaktır” denildi. Diğer Yandan, CHP milletvekili Faik Öztrak, Hazine’nin net borçlarma ve nakit açığının da tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çekti.

Öztrak attığı tweet’lerle ‘coşan’ ekonominin ‘coşan’ verilerinin altını çizdi. 2017’de Hazine nakit açığının, bir önceki yıla göre, yüzde 58.2 artarak 60.5 milyar lira olduğunu aktaran Öztrak, “Veri tarihinin açık rekoru 2017’de kırıldı” dedi.

Bir diğer coşan veri de Öztrak’a göre, Hazine’nin net borçlanması. Net borçlanma da geçen yıl yüzde 168 artarak 78.4 milyar lira oldu. Bu borçlanmanın da yine bir rekor olduğu belirtildi. Öztrak, “Sorulması gereken soru, 2017’de Hazine net açığı 60.5 milyar lira iken, neden 78.4 milyar lira net borçlanma yapıldı” diye sordu.

Hisse getirisi yüksek,

Öte yandan Global Menkul Değerler (GMD) raporuna göre, Türk hisse senetlerinin, bir önceki yıla göre yüzde 47.6 yükseliş ile güçlü bir getiri sağladığı kaydedilirken, enflasyonun bu yıl da baş ağrıtmaya devam edeceği belirtildi. Raporda, özetle şu tespitlere yer verildi:

* Jeopolitik riskler ve ABD’de devam eden davayı bir kenara bırakırsak, çift hanelerde seyreden enflasyonu göz önünde bulundurduğumuzda enflasyon gelişmeleri TCMB için baş ağrıtan konular olmaya devam edecek gibi görünüyor.

* Dışsal ve kontrol edilemeyen faktörlerden dolayı, risk algısı hızlı salınımlar gösterebilir. Özellikle, mevcut ortamda, yatırımcı duyarlılığı piyasanın iki yönü için de ana sürükleyici olmayı sürdürecek.

* Kurumsal yatırımcıların uzun vadede risk alma iştahının yüksek kalması beklenebilir. Yine de mevcut piyasa dinamikleri nedeniyle kazanç ve kayıplar arasında dalgalanmalar devam edebilir ve bu fiyat hareketleri yıl ortasına kadar görülebilir.

Öncelikli konu

Ayrıca, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, hükümet olarak fiyat istikrarının önemli olduğunu belirterek, “Enflasyonun tekrar aşağı doğru bir trende sokulması bizim için kritik öncelik” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler