Evin kredisi düşüyor

Konut fiyatlarındaki artış hızı her geçen gün yavaşlıyor. Stoklar şişerken konut kredisi faizleri de zirve yaptı.

Yayınlanma: 15.02.2018 - 21:51
Abone Ol google-news

Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1’i aşıp son 6 yılın zirvesine çıkması hem konut edinmek isteyenlerin hem de yatırımcıların elini kolunu bağlıyor. Son bir yılda konut kredisi maliyeti yüzde 10 arttı. Bankadan 120 ay vadeyle 100 bin liralık kredi çeken bir yurttaş bir yıl öncesine kıyasla 17 bin lira fazla ödeme yapıyor. Genel ekonomik koşullarda borç yükü altına girmek konusunda tereddüt yaşayan yurttaş, mevcut konut kredisi faiz oranlarının yüksekliği nedeniyle ev hayalini erteliyor.

Yüzde 4 azalış

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi ve REIDIN Emlak Endeksi ocak ayı sonuçlarına göre, markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, ocakta peşinat kullanım oranı yüzde 34, banka kredisi kullanım oranı yüzde 30 ve senet kullanım oranı yüzde 36 olarak gerçekleşti.

Stok şişiyor

Ocak ayında peşinat kullanım oranı aralık ayına göre 3 puan artarken, banka kredisi kullanım oranı 4 puan düştü, senet kullanım oranı ise 1 puan arttı. Ocak ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 26’sı bitmiş, yüzde 74’ü ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Bitmemiş konutların satış oranında 8 puanlık bir düşüş yaşandı. Ayrıca ocak ayında adet bazlı yüzde 3.1 oranında, metrekare bazlı ise yüzde 2.8 oranında stok erime hızı gözlemlendi. Aralık ayı stok erime hızı değerlendirildiğinde, adet bazlı yüzde 3.9, metrekare bazlı ise yüzde 3.8 oranında stok erime hızı gözlemlendi. Ocak ayı sonuçlarına göre konut satış fiyatlarının en çok arttığı il Artvin, kira fiyatlarının en çok arttığı il ise Ağrı oldu. 81 ilin tamamını kapsayan rapora göre markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 4’ünün alıcısı yabancı yatırımcılar olurken en çok 2+1 konutlar tercih edildi. En yüksek yıllık kira getirisi sunan iller arasında ise Aydın, Van ve Şanlıurfa öne çıktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler