Zorlu ile GSR’den 4.5 milyarlık pil

Zorlu ile Çinli firma 4 bin kişiye istihdam yaratacak ve 6 milyar dolarlık ihracat geliri sağlayacak ortaklık yaptı.

Yayınlanma: 25.02.2018 - 22:12
Abone Ol google-news

Zorlu Holding, Çinli GSR Capital ile pil teknolojisi konusunda Türkiye’yi küresel pazarlarda öne çıkaracak, stratejik bir ön anlaşmaya imza attı. Yüzde 50-50 ortaklık çerçevesinde, 2023’e kadar toplam 4.5 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Türkiye ekonomisine 6 milyar dolar tutarında ihracat geliri ve 4 bin kişiye de istihdam sağlanacak. Yatırımı 2018’de başlayacak ve 2023’te tamamlanarak devreye alınacak, 25 bin MW kapasiteli batarya fabrikasıyla da 500 bin adet elektrikli araca batarya sağlanacak. GSR Capital, Zorlu Grubu şirketlerinden Vestel ile elektrikli otomobiller ve enerji depolama pillerine yönelik 25 bin megavatlık potansiyel kapasiteye sahip olması hedeflenen bir mega batarya fabrikasını yüzde 50 ortaklıkla kuracak.

Kapasite artacak

GSR Capital, ayrıca, Türkiye’de yeni nesil madenciliğin Ar-Ge ve teknoloji üssü konumundaki Zorlu Holding’in grup şirketlerinden Meta Nikel’e yüzde 50 ortak olacak. Bu ortaklıkla Gördeste ki fabrikada mevcutta 10 bin ton olan kapasite yapılacak yatırımlarla 4 kat artırarak 40 bin tona çıkacak. Her iki yatırım için 1000 kişilik bir Ar-Ge merkezi kurulacak. İşbirliği ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Zorlu Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ömer Yüngül, her ne kadar projeyi yerli otomobil özelinde hayata geçirmediklerine işaret etse de batarya satılacak 500 bin araç içinde üretime geçmesi beklenen yerli otomobilin de olabileceğini kaydetti. Yüngül, bu yatırım ile Türkiye’nin pil üretimi alanında dünyada sayılı, Avrupa ise tek büyük üretici konumuna yükseleceğini dile getirdi. Yüngül, “Bazı ürünler vardır ki yeni çağın başlangıcı oluyor. Akıllı telefonlar ve internet gibi bugün anlatacaklarımız da yeni çağın ilk adımı olacaktır. Öyle bir yatırım yapıyoruz ki bunun etrafında bambaşka yeni teknoloji ve yeni yatırımlar da olacak. Ana sanayi olarak bunun öncüsü oluyoruz” dedi.

Dünyada söz sahibi olacak

GSR Capital Eşbaşkanı Jianghua Su, bu yatırımın ardından gelecek 5 yıl içinde Türkiye’nin yeni elektrikli teknoloji alanında dünyada söz sahibi olacağını anlattı. Su, Türkiye’nin elektrikli otomobil üretme sürecine de katkı sağlanmış olacağını belirterek, “Zorlu Holding ile nikel, kobalt ve batarya üretimi için yaptığımız bu işbirliği kazan-kazan prensibine dayalı dikey bir entegrasyonu olanaklı kılacak. Türkiye’de yeni işbirliklerine de bakıyoruz” dedi.

Avrupa’ya batarya

Ömer Yüngül, bataryalarda yerli otomobil dışında dünya elektrikli araç pazarının da hedeflendiğini belirterek, yakın dönemde İsveç, Norveç ve Hollanda’nın sadece elektrikli arabaları piyasaya sürmeye hazırlandığını ve 500 bin araç hedeflerini 2030’da 3’e katlayabileceklerini dile getirdi. “Elektrikli araçlarda en fazla gelişme Çin’de oluyor. Avrupa’da henüz bir pil yatırımı yok” diye konuşan Yüngül, bugünden itibaren Avrupa’daki küçük veya büyük batarya ihtiyacı olan şirketlerle görüşmelere başlayacaklarını anlattı. Yüngül, projenin ikinci fazı olarak otomobil, 3’üncü fazında ise yenilenebilir enerji faaliyetleri doğrultusunda evlere kadar olan zincirde, enerji depolamasına ihtiyaç duyulan tüm alanlara teknoloji sağlamış olacaklarını aktardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler