Şeker kamuda kalmalı

Hükümete yakınlığıyla bilinen Hak-İş’te 14 Nisan’da başlayacak özelleştirilmeyle ilgili genel başkan sessiz kalırken yardımcısı açıkça şeker fabrikalarının satılmasına karşı çıktı.

Yayınlanma: 22.03.2018 - 22:45
Abone Ol google-news

Şimdiye kadar hükümetin 14 şeker fabrikasını satma kararına karşı net bir tavır koymayan Hak-İş Konfederasyonu’ndan farklı bir ses geldi. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan bu konuda net bir açıklama yapmadı ancak Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Settar Aslan, şeker fabrikalarının satılmasına açıkça karşı çıktı. Özelleştirmeye tepki gösteren Settar Aslan, şeker fabrikalarının kamuda kalmasını istedi. Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Ormanİş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, 20 yıl önce, Hak-İş olarak karşı çıkmalarına karşın Et ve Süt Kurumu’na ait tesislerin özelleştirildiğini, aradan yıllar geçtikten sonra devletin, Et ve Süt Kurumu’nu ihya ederek, et ve süt üretimine ve fiyatlarına müdahale etmek zorunda kaldığını ancak bunda yeterince başarılı olamadığını belirtti.

Zaten kâr ediyor

Et, süt ve şeker gibi temel gıda maddelerinin üretim ve fiyatlandırmasının “stratejik nitelik” taşıdığına dikkat çeken Aslan, “Kamuya ait olan ve zarar etmeyen 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi sözkonusu. Bu fabrikalar zaten kâr ediyor. Bazı siyasetçiler, özel sektördeki şeker fabrikalarının daha düşük fiyata şeker ürettiğinden hareketle, kamudaki şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin, piyasadaki şeker fiyatlarını düşüreceğini öne sürüyor. Geriye dönüp baktığımızda, özelleştirilen hiçbir sektörde ürün fiyatlarının düşmediğini görürüz. Kaldı ki, eğer işçi ücretlerini, özel sektörde olduğu gibi asgari ücret düzeyine çekerseniz, kamu fabrikalarının da üretim maliyetleri düşer. Fakat böyle bir durum insani olmaz” dedi.

Teşekkür var şeker yok

Ayrıca taşeron, geçici, mevsimlik işçiler ve 4-C kapsamında çalışanlar için yapılan düzenleme için Ağbal’a teşekkür edildiği de belirtilen açıklamada, görüşme sonucunda, KHK’nın amacı doğrultusunda sorunların çözümü konusunda görüş birliğine varıldığı dile getirildi. Ancak görüşmede şeker fabrikaları konusunun gündeme gelip gelmediği konusunda bilgi verilmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler